Képeslapok árából épít iskolát az UNICEF

Az UNICEF Magyar Bizottsága idén is meghirdeti „Képeslapokkal a világ gyermekeiért” című akcióját, amelynek keretében magyar iskolások segítenek kevésbé szerencsés körülmények közé született társaiknak.

Az idén tizedik alkalommal meghirdetett akció lényege, hogy a résztvevő általános- és középiskolák megpróbálnak minél több UNICEF-képeslapot értékesíteni. A befolyt bevételből háború dúlta vagy szegénység sújtotta országok gyermekei számára igyekszik jobb, rendszerezettebb életkörülményeket biztosítani az ENSZ Gyermekalapja.

A tavaly ily módon összegyűlt 3,2 millió forintból például iskolát építhetnek Afrikában, sőt még hetven diák éves oktatási költségét is fedezni tudják az összegből. Idén háborús konfliktusok sújtotta országok gyermekeinek vesznek úgynevezett iskolaládákat, amelyek iskolaszereket és oktatási felszerelést tartalmaznak. Egy láda ára nem éri el az ötvenezer forintot, mégis nyolcvan gyermek számára teszi lehetővé, hogy ne kelljen abbahagyniuk a tanulást, és legalább a nap néhány órájában megfeledkezhessenek az őket nap mint nap érő traumákat. Az elmúlt évtizedben a fejlődő világban 12 millió gyermek veszítette el otthonát, és kényszerült menekülttáborokba fegyveres konfliktusok és polgárháborúk miatt.

A magyar általános- és középiskolások az elmúlt kilenc év alatt összesen 17,7 millió forinttal támogatták az UNICEF munkáját képeslap akció keretében, csak tavaly 26 ezer levelezőlapot adtak el. 2005-ben 67 általános- és 49 középiskola vett részt a programban, amelyek közül 15 a fővárosban, 101 Budapesten kívül található. A „Képeslapokkal a világ gyermekeiért” elnevezésű akcióra a szervezet honlapján keresztül is lehet jelentkezni.

A képeslapok története egyébként 1949-re nyúlik vissza, amikor a hétéves cseh kislány, Jitka egy rajzzal mondott köszönetet az UNICEF-nek a II. világháborút követően a falujának nyújtott segítségért. A szervezet New York-i központjában a kislány rajzát képeslapokra nyomták, amelyekből ma már évente csaknem 160 millió darab kel el világszerte.

Iskolaláda
Iskolaláda
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.