A Jobbik "gyökeresen új romapolitikát" követel

A Jobbik az olaszliszkai tragédia után kiadott közleményében "gyökeresen új szemléletû és szisztematikus módon megvalósított romapolitikát" követelt. A parlamenten kívüli párt közleménye szerint "az eset nem elõzmények nélküli", és "a jogegyenlõséget sértõ, a cigány etnikumot indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozó törvények és rendeletek azonnali megváltoztatását" követelik.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy "az utóbbi években ugrásszerûen megnõtt a cigányok által elkövetett rendkívül brutális bûncselekmények száma, amelyeknek etnikai vonatkozásait a média és az illetékes hatóságok a pozitív diszkrimináció elvét alkalmazva rendre elhallgatták".

A Jobbik által kívánatosnak tartott "gyökeresen új szemléletű romapolitika" "alapvetõ eleme kell hogy legyen a cigánybûnözés létezésének elismerésén alapuló válságkezelés, a többségi társadalom kendõzetlen tájékoztatása romaügyekben a tények és adatok elhallgatása helyett, valamint a cigányság rádöbbentése arra, hogy Magyarország törvényei rájuk is vonatkoznak".

A Magyar Hírlap keddi szerkesztőségi cikke hosszan reagál a Jobbik közleményére, mivel, mint írják, úgy látják, hogy "akadnak majd, akik ezt a tragédiát saját politikai promóciójukra akarják felhasználni." "Szerintünk a Jobbik uszít, és gálástalanul rájátszik a társadalomban létező előítéletekre, félelmekre" - írja a magyar Hírlap. - "Megengedhetetlennek tartjuk, hogy az olaszliszkai, tragédiával végződő bűncselekményt kihasználva, romaellenes indulatokat szítson bárki is."

"Reméljük, hogy Jobbik közleménye elszigetelt jelenség marad" - olvasható a Magyar Hírlap "Álláspont" cikkében.

Kedden a Jobbik egy újabb közleményt adott ki, amelyben közölték: elfogadhatatlannak tartják Horváth Aladárnak, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének azon nyilatkozatát, miszerint az olaszliszkai lincselés közönséges bûncselekmény lett volna.

"Amennyiben átérezve felelõsségét nyugalomra, a többségi társadalomba való beilleszkedésre inti a rá hallgató cigány népességet, abban az esetben meggátolhatja a cigánybûnözés tarthatatlansága nyomán kialakult társadalmi feszültségek továbbgyûrûzését, ellenkezõ esetben beláthatatlan következményekkel, önbíráskodási hullámmal kell számolni Magyarországon" - olvasható a közleményben.

(forrás: Jobbik, Magyar Hírlap)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.