Az Abu Graib börtön egykori igazgatója tudott a jogsértésekről

A foglyokkal szembeni embertelen bánásmódról hírhedt iraki Abu Graib börtön kihallgatási központjának igazgatója tudott a jogsértések némelyikéről, mégsem tett semmit - állította eskü alatt az amerikai haderőnek az ügyben korábban vizsgálatot végző vezérőrnagya.

George Fay vezérőrnagy tanúvallomásában elmondta, az általa vezetett vizsgálatból kiderült, Steven L. Jordan alezredes a börtön kihallgatási részlegének tényleges parancsnoka volt, s nem csupán egy összekötő a vallatási központ és az amerikai haderő magasabb rangú tisztjei között, mint ahogy azt korábban állította. Fay szerint Jordan tudott a jogsértések némelyikéről, de nem vetett véget azoknak.

Az 50 éves alezredest - aki az eddigi legmagasabb rangú amerikai tiszt, aki ellen eljárás folyik az Abu Graib-i visszaélések ügyében - 12 bűntettel vádolják. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, 42 év börtönt kaphat.

2003-2004-ben az Abu Graib-i börtönben a börtönőrök feladatát ellátó amerikai katonai rendészek éjszakai szolgálatban kínozták, gyötörték és szexuálisan megalázták a foglyokat. A Bagdad melletti fegyintézetben történt kegyetlenkedések napvilágra kerülése világméretű botrányt okozott 2004 áprilisában. Az annak idején az egész világsajtót bejárt képek keltette felháborodás nyomán indult vizsgálat eredményeként eddig tizenegy - alacsonyabb rangú - amerikai katonát ítélt el az amerikai katonai igazságszolgáltatás. (MTI)

Az Abu Graib börtönben az amerikai katonák maguk végezték az iraki foglyok kínzását
Az Abu Graib börtönben az amerikai katonák maguk végezték az iraki foglyok kínzását
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.