Megsemmisítették a rohodi polgármesterválasztás végeredményét

A Legfelsőbb Bíróság jogerős végzéssel megsemmisítette a rohodi polgármesterválasztás végeredményét, és elrendelte a szavazás megismételtetését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen - közölte a szervezet illetékese.

Az egy szavazókörös Rohodon a szavazatszámláló bizottság tagjai a voksoláson megjelent választópolgárok személyazonosságát nem ellenőrizték, mivel a kistelepülésen mindenkit személyesen ismernek, s ezzel törvényt sértettek - olvasható a bírósági határozatban.

Az ügyben eljáró bírói tanács dokumentuma kiemeli: a személyazonosság okirat szerinti ellenőrzése személyes ismeretség alapján sem mellőzhető, hiszen olyan követelmény, amely a választás tisztaságának megóvását, az esetleges csalás megakadályozását szolgálja. A határozat rámutat arra is, hogy egy ilyen súlyú jogsértés szükségképpen kihat a választási eljárás érdemére is, befolyásolja annak eredményét.

Lordovics István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda munkatársa az üggyel kapcsolatban az MTI tudósítójának elmondta: a rohodi választási kifogás egy sajátos helyzet miatt került előbb a területi, majd az Országos Választási Bizottsághoz, s végül fellebbezés útján a Legfelsőbb Bíróságra. Az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottság tagjai alkotják ugyanis a szavazatszámláló bizottságot is, így kifogás esetén - önmagukkal szemben - érthetően nem járhatnak el, az ilyen ügyekben első fokon a területi, másodfokon pedig az Országos Választási Bizottság hoz döntést, s végül a Legfelsőbb Bíróságon van még lehetőség felülvizsgálati kérelem benyújtására.

Lordovics István közölte, hogy az érintett két választási bizottság is megállapította a rohodi törvénysértést, de a testületek szerint a történtek a választás eredményét érdemben nem befolyásolták, mivel a településen csak azok szavaztak, akik arra jogosultak voltak. Az október elsejei önkormányzati választáson Rohodon a polgármester-jelöltek közül Láng Gyula (Független) 318, Éles Tibor (Fidesz-KDNP) 309, Éles Dániel (független) pedig 166 szavazatot kapott. A szavazáson megjelent 808 választó - a részvétel 80,56 százalékos volt - kilenc helyi önkormányzati képviselőt választott, s mivel kifogás nem érkezett ebben a tárgykörben, a voksolás eredménye végleges. A Legfelsőbb Bíróság által megismételtetett rohodi polgármester-választás időpontjáról a helyi választási bizottság dönt majd.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.