Sipost kizárták az MSZP-ből

Az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága szombaton kizárta soraiból Sipos Józsefet. Az indoklás: kárt okozott a pártnak.

Emlékeztetőül: Sipos József, aki a történtek idején a választmány tagja és a párt társadalompolitikai tagozatának ügyvivője volt, a választmány egy héttel ezelőtti zárt ülésére bekísérte a Krónika egyik munkatársát, aki ott háromórányi anyagot rögzített - többek között az önkormányzati tárcát irányító Lamperth Mónika előadását a területfejlesztési törvény módosításáról, illetve Szekeres Imre elnökhelyettes értékelését az SZDSZ-ről.

A 19 megyei delegáltat és egy (a kongresszus által választott) elnököt felsorakoztató etikai bizottság előtt elvileg több lehetőség állt: figyelmezteti, megrója, visszahívja pártisztségeiből, vagy kizárja Sipost. Aki viszont az ügy kipattanása után lemondott választmányi, illetve ügyvivői posztjáról, így maradt a megrovás vagy a kizárás, noha többek véleménye szerint Sipos egyébként "rangvesztéssel" megúszhatta volna az ügyet. Az enyhébb szankció mellett érvelők Sipos megkérdőjelezhetetlen baloldaliságát hozták fel. A testület továbbá azon vitatkozott, mennyire volt tudatos az "elkövetés", mennyire ismerte Sipos az alapszabály zárt ülésekre vonatkozó passzusait. (Sipos korábban arról beszélt, elkésett, és nem tudta, hogy zárt ülésről van szó.)

Az etikai bizottság tagjai azt valószínűsítették: Sipos nem tudta, hogy a riporter rögzíti a beszédeket. Ennek ellenére mégis a kizáráspártiak kerekedtek felül azzal a párt alapszabályából levezethető indokkal, hogy "elmarasztalható az, aki olyan közéleti cselekményt követ el, amely az MSZP hitelét rontja, alkalmat ad a párt elleni támadásra, valamint a pártnak kárt okozva belső információkat hoz nyilvánosságra".

Sipos valószínűleg a héten kapja kézhez a bizottság határozatát, s tizenöt napja van rá, hogy eldöntse: belenyugszik-e. Sipos a büntetés jogos voltát nem vitatta, a döntés szigorát azonban túlzónak tartja. Valószínűleg fellebbez, a februári tisztújító kongresszus bírálja el az ügyét, s addig párttagsága is "hatályban" marad.

Kormányzati irányváltást vár a tagozat

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata nem kíván részese lenni Orbán Viktor hatalmi játszmájának, de kívánatosnak tartja a párbeszédet a konzervatív oldal felelős gondolkodóival, hogy megteremtődjön az a társadalmi nyugalom, amely az ország felemelkedésének az alapja lehet - adta tudtul a tagozat tegnapi, az MTI-hez eljuttatott közleménye. "Ennek érdekében kormányzati irányváltást várunk, ha kell személyi konzekvenciákkal. Az MSZP-nek arra kell ösztökélnie a kormányt, hogy a gazdasági egyensúly megteremtését célzó lépéseinél az eddigieknél határozottabban érvényesítse a társadalmi egyensúly szempontjait." Sipos József ügyével kapcsolatban a nyilatkozat úgy fogalmaz: olyan etikai ügy, amely felveti mindazon pártvezetők gondatlanságát is, akik funkciójuk, munkakörük alapján felelősek egy politikai testület zárt ülésének a biztosításáért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.