Csikktartók a körúton: kinek, minek?

Negyvenkét elhamvadt cigarettavéget számoltunk össze az egyik Erzsébet körúti csikkgyűjtő edényzet hat négyzetméteres körzetében. Az átlag ennél valamivel jobb, de a konklúzió megint csak az: a város megint kapott egy lehetőséget, ami megint csak kár belé.

Erzsébetvárosban már van hová dobni a dekket - adtuk hírül augusztus közepén, miután a VII. kerület prominensei a körút és a Rákóczi út sarkán széles mosollyal, optimista tekintettel bemutatták a sajtónak annak az ezer csikkgyűjtő edénynek az első darabjait, amelyeket karácsonyig terveznek felszereltetni a kerület Demszky-karóira és más oszlopokra. A reklámhordozóként is szolgáló alkalmatosságokat egy magáncég hozta, installálta, tartja karban, a (majdani) hirdetési bevétel reményében, az önkormányzatnak csak annyi a dolga, hogy időről időre kiürítteti a hamutartókat a helyi közhasznú munkát végzőkkel.

Az avatáskor megtudhattuk, hogy egy felmérés szerint nincs olyan dohányos Budapesten, aki még soha nem hajította a csikket az utcán. A megkérdezettek 47 százaléka ugyanakkor azt állította, hogy csak akkor dobja a csikket a burkolatra, ha nincs a közelben szemetes. A kerület vezetősége és a magáncég egyebek mellett ebből vonta le a következtetést, hogy tele kellene pakolni a városrészt olyan edényekkel, amelyek kifejezetten a dekkek kulturált elhelyezését segítik.

Szűk két hónappal az első edények bemutatása után az Erzsébet körúton mászkáló nemigen érzékeli, hogy a pálya csikkmentessé vált volna. Megfigyelhettünk például egy olyan edényzetet, amely körül - egy nagyjából hat-nyolc négyzetméteres területen - éppen negyvenkét eltaposott cigarettavég éktelenkedett. Ez volt persze a rekord, a többi csikkgyűjtő vidéke ennél valamivel tisztábbnak mutatkozott, de annyira nem, hogy meg volnánk győzve: a körúton járók-kelők rábuktak az opcióra, egy gonddal kevesebb.

Az igazsághoz tartozik még, hogy a Körúton olyan edényeket is találtunk, amelyekbe akkor se tudnák berakni a csikket, ha nagyon akarnák, ugyanis tele vannak, a dekkek ott szemmel láthatóan azért landoltak a járdán, mert már nem lehetett begyömöszölni őket a helyükre. E szerint az ürítés sem megy olyan olajozottan, ahogy kellene.

A VII. kerület tapasztalatai hasonlók. Hunvald György polgármester azonban meri remélni, hogy a budapestiek idővel rászoknak csikkgyűjtőkre. Kérdésünkre hozzátette: az edényeket a helyükön hagyják, sőt az eredeti tervnek megfelelően felszerelik mind az ezret, hiszen nem zavarnak senkit és semmit, és akárhogy is, a dekkek egy részét mégis csak elnyelik. Egyébként meglepte, hogy találtunk dugig rakott edény is, de, mint mondta, odahat, hogy ezekre jobban figyeljenek oda az ürítéskor.

Pedig a nyíl nem a fa tövéhez mutat
Pedig a nyíl nem a fa tövéhez mutat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.