Underground feeling okt 15-én

Ilyen lehetett az illegalitás idején. (Tegyek ide esetleg egy kérdőjelet? Nem teszek.)

Igen, akkor, amikor a progresszió, a bal- és a liberális gondolat, hirdetőivel együtt, a föld alá kényszerült. A harmincas-negyvenes években, a rencervátás után szalonképesre stilizált Horthy-korszakban, és a napjainkban vállrándítással elintézett magyar náci hatalomgyakorlás alatt is voltak nyilván olyan szép, napsütéses koraőszi napok, mint a mai, amikor néhány baloldali érzelmű vagy éppen liberálisan gondolkodó polgár találkozót adott egymásnak a székesfőváros valamely pontján, hogy emlékezzen, mécsest gyújtson, felemelje a szavát, esetleg végiggondolja, hogy miként lehetne egy kicsit jobban.

Akkoriban ez kockázatos dolog volt, és nem a késő őszi nap UV-sugarai okán.

De ma? 2006-ban milyen kockázatot vállal az, aki elmegy az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezete rendezvényére egy verőfényes koraőszi vasárnap délután az egyre szebb arcát mutató Andrássy utat egyre inkább elrondító Terror Háza elé, hogy mécsest gyújtson a magyarok huszadik századi történelme legsötétebb korszakának áldozatai emlékére?

Miért van az, hogy a kisebbik kormánypárt, 1 darab országgyűlési képviselője (az újgen. volt elnöke) kivételével magasan lesz…ja ifjúsági szervezete igen fontos, ráadásul sajnos politikailag ismét időszerű kezdeményezését? Miért van az, hogy a nagyobbik koalíciós párt tudomást sem vesz a megemlékezésről? Mivel magyarázható, hogy ugyanezen a napon szinte észrevétlenül marad: néhány civil szervezet antifasiszta liga létrehozásának lehetőségéről tartott tanácskozást, mint az MTI jelentette, (valahol) Budapesten?

Nem tudom a válaszokat, és lehet, hogy tudat alatt nem is szeretném tudni.

Nézem inkább a televíziót, ahol láthatom, hogy a nyilasterrorhoz ugyebár semmilyen módon nem köthető Árpádsávos zászlók árnyékában…

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.