A nyilas terror áldozataira emlékezett az SZDSZ Új Generáció

Megemlékezést tartott a nyilas terror áldozatairól az SZDSZ ifjúsági szervezete a budapesti Terror Háza előtt vasárnap délután.

A verses és zenés megemlékezésen ötvenen vettek részt, az épület előtti útszakaszt a Csengery és Vörösmarty utca között a rendőrség kordonokkal lezárta, és a rendezvényt biztosította.

John Emese, az SZDSZ Új Generáció elnöke beszédében felidézte: már negyedik alkalommal gyűlnek itt össze, hogy emlékezzenek a magyar történelem egyik gyásznapjára, Szálasi Ferenc hatalomátvételének napjára, a nyilas terror áldozataira. Mint mondta: október 15-e múltunk olyan időszaka, amelyre a többség nem akar emlékezni, és kitörölné azt a nemzeti emlékezetből.

"62 év telt el Szálasi Ferenc hatalomátvétele óta. Itt az idő a szembenézésre" - jelentette ki. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejtenie egyetlen magyar embernek sem, hogy mit üzen az Árpád-sávos zászló 1944 óta, és nem szabad tétlenül nézni, amint fiatalok anélkül állnak e zászló alá, hogy ismernék annak jelentését.

"Az Árpád-sávos zászló nem a magyarok közösségét, hanem a kirekesztést jelenti ma, a sikeres jövőbe nézés helyett a poros és feldolgozatlan múltba tekintést" - fogalmazott. Mint mondta, "mi, fiatal liberálisok, nem adjuk oda az utcát a gyűlöletnek, a kirekesztésnek, a megosztásnak".

Szavai szerint a liberálisok hisznek abban, hogy lehet együtt emlékezni és ünnepelni, mert a múltban vannak olyan pontok, amelyekre minden demokratikusan gondolkodó, hasonló büszkeséggel vagy fájdalommal tekint vissza.

A megemlékezés végén az egybegyűltek mécseseket gyújtottak és helyeztek el a Terror Háza előtt.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.