Színpadi vita és karkötőosztás a közgyűlésben

Ellenzéki áldás Demszky fizetésére, helyfoglalási engedély az október 23-i állami ünnepségeknek, napirendre sem vett főpolgármesteri javaslat - alakuló ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés, ahol nem sokáig tartott a béke.

Letették képviselői esküjüket a városatyák és a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés tegnapi, alakuló ülésén. Az ötödik ciklusának nekiinduló Demszky Gábor - aki esküjét az "Isten engem úgy segéljen" mondattal zárta - megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: kétmillió budapesti főpolgármestere akar lenni, "azoké is, akik vetélytársaimra szavaztak". (A főváros lakossága már kevesebb 1,7 milliónál - A szerk.) "A fővárosi szavazók iránymutatása egyértelmű: a kormánypártok és az ellenzék kiegyenlített erőviszonyai miatt szorosan együtt kell működnünk a város érdekében. Minden frakció együttműködésére számítok, szeretnék kezet nyújtani a jobboldali pártok képviselőinek, osztozzanak ők is a sikereinkben" - fogalmazott. A főpolgármester ezt alátámasztandó minden képviselőnek kiosztott egy-egy nemzetiszínű karkötőt, "Budapest a szabadság fővárosa" felirattal.

Az ülés kezdetén úgy tűnt, Demszky szavai meghallgatásra találtak. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője hozzászólásában gratulált a főpolgármesternek tisztsége elnyeréséért, majd a városatyák egyhangúlag megszavazták a Demszky fizetéséről szóló javaslatot, amelyet egyébként törvény szabályoz. E szerint a főpolgármester havonta bruttó 670 ezer forintot vihet haza, plusz ennek 30 százalékát költségtérítésként.

Ugyancsak egyhangúlag hozzájárult a közgyűlés, hogy a Miniszterelnöki Hivatal az október 23-i ünnepségekhez kapcsolódva két óriás molinót feszíttethessen ki az Erzsébet hídra, és lefoglalhasson csaknem 1400 négyzetmétert, egyebekközt a Szent Gellért térre kerülő Forradalmi Emlékpont kialakításához.

A közgyűlés hosszúra nyúlt szünetében Demszky a különterembe egyeztetésre hívta a frakcióvezetőket a közterület-használatról szóló rendelet módosítása érdekében. A hivatalosan Tiba Zsolt főjegyző által jegyzett javaslat alapján a politikai rendezvények megtartásához továbbra sem volna szükség a városháza engedélyére, a kiegészítő berendezésekhez - hangosítás, színpad, mobilvécé - azonban igen. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a megbeszélés után összehívott tájékoztatóján közölte: azzal egyetértenének, hogy meg lehessen szüntetni a közterületi rendetlenségeket, de szerinte e rendeletmódosítás révén a pártok tömegrendezvényeit is ellehetetlenítenék, hiszen nagygyűlés e kellékek nélkül nem tartható. "Az egyik politikai erő pedig teljes önkényességgel bármikor, bármelyik másik politikai erő megnyilvánulását meg tudná akadályozni" - tette hozzá. Ez Tarlós szerint ebben a formában demokrácia- és alkotmányellenes, "simlis megoldási kísérlet, amit nem tartok úri gesztusnak". Mivel az alakuló ülésen a koalíciónak nem volt többsége (a főpolgármester lemondott listán szerzett mandátumáról, mert posztja alapján jár neki, az utódjául megjelölt Dancs Gábor mandátuma azonban még nem érvényes, mert nem járt le a jogorvoslati határidő), az ellenzék egyet nem értése miatt a javaslat napirendre sem került. Demszky ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: azért nem javasolta a napirendre vételt, mert az ellenzékkel nem sikerült konszenzusra jutni. Hozzátette: szó sincs a gyülekezési jog korlátozásáról, csupán egy eszközt akartak a közterületi - például a Kossuth téri - rendezetlen állapotok felszámolásához.

Maró savval, valószínűleg kromofággal öntötték le tegnap délelőtt Molnár Gyula szocialista politikus autóját az V. kerületben, a Városháza előtt. Az országgyűlési képviselő, aki egyben az MSZP budapesti elnöke, fővárosi frakcióvezetője és a XI. kerület polgármestere, durva, személyének szóló támadásként értékelte a történteket. Azt azonban csak feltételezi, hogy a tettest politikai motivációk vezérelték. Erre utalhat, hogy az utcán több autó között várakozott a politikus gépjárműve, ám a támadás csak ez utóbbit érintette. A bűncselekményt az alatt a néhány perc alatt hajtották végre, amíg a sofőr távol volt az autótól. A gépkocsiban keletkezett kárt milliós nagyságrendűre becsülik, mivel gyakorlatilag az egész autót újra kell fényezni. Molnár Gyula az eset után azonnal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen. (K. A. I.)

Még örül a fõpolgármester, pedig nehéz négy év vár rá
Még örül a fõpolgármester, pedig nehéz négy év vár rá
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.