Elvi megállapodás a BT-ben Észak-Koreáról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elvben megállapodott az Észak-Koreáról szóló határozatról, amely bűntető intézkedéseket rendel el az ország ellen, azt követően, hogy Phenjan bejelentette: atomrobbantási kísérletet hajtott végre - közölte John Bolton, az Egyesült Államok világszervezethez akkreditált nagykövete.

A határozatról szombaton szavaznak - fűzte hozzá az amerikai diplomata, miután a 15 tagállam képviselőivel konzultált. Mint mondta: a nap folyamán még némi változtatásokat hajthatnak végre az amerikai határozat-tervezet végleges szövegén. Bolton szavait megerősítette Osima Kenzo, Japán ENSZ-nagykövete is, aki jelenleg a BT soros elnöki tisztét látja el.

A tervezet végleges szövege azért nem készült még el, mert Kína egyelőre ellenzi, hogy az ENSZ-nek felhatalmazása legyen arra, hogy nukleáris anyagok és ballisztikus rakéták kiszűrése céljából ellenőrizhesse az Észak-Koreába érkező, illetve az onnan távozó szállítmányokat. Jean-Marc Sabliere francia küldött szerint azonban biztos abban, hogy megoldást találnak erre a problémára, amely tulajdonképpen az utolsó akadály a szöveg végső formába öntése előtt. A határozattervezet elítéli az észak-koreai atomtesztet, és felszólítja Phenjant arra, hogy tartózkodjék az ehhez hasonló kísérletektől. A tervezet jelenlegi állapotában nem követel teljes fegyverembargót Észak-Korea ellen, de a rakéták, a harckocsik, hadihajók és harci repülőgépek eladását megtiltja.

Emellett arra szólítja fel Phenjant, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül folytassa azokat a tárgyalásokat, amelyeket az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kína és Dél-Korea kezdett vele, hogy rávegye atomprogramjának a beszüntetésére. Phenjan ezt megbeszélés-sorozatot 2005 november óta bojkottálja.

Alekszandr Alekszejev, aki a hathatalmi tárgyalásokon az orosz küldöttséget vezeti, úgy vélte, Phenjan hajlandó lehet a tárgyalások felújítására. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: Észak-Korea tárgyalásos úton szeretné elérni az atommentesítést. Alekszejev egyébként pénteken Phenjanban tárgyalt, és vendéglátói előtt kifejtette, hogy Moszkva mélységesen negatívan reagál az észak-koreai atomkísérletek folytatására. Ugyanakkor az orosz diplomata elmondta, hogy tárgyalópartnereivel számba vette a "tárgyalások újbóli felvételének lehetséges útjait". Alekszejev közölte, hogy Észak-Korea segélyek és biztonsági garanciák fejében kész lenne egy évre felfüggeszteni atomprogramját. Az orosz diplomata jelezte azonban, hogy egyelőre túl korai lenne megjósolni azt, hogy Phenjan miként fogadja az ellen hozandó szankciókat.


Hírszerzők szerint az atomteszt sikertelen volt

Négy nappal az Észak-Korea által bejelentett kísérleti atomrobbantás után amerikai hírszerző szervezetek úgy értékelték: a viszonylag kis erejű detonációt az magyarázza, hogy nem sikerült a plutóniumbomba tervezett felrobbantása. A The Washington Times pénteken név nélküli hírszerzési elemzőket idézett, akik szerint Észak-Korea sikertelen atomtesztet hajtott végre. Független forrásból még mindig nem erősítették meg, hogy Phenjan atombombát robbantott, radioaktív sugárzásnak mindenesetre sehol sincsen nyoma.

A legfrissebb amerikai elemzések szerint a hétfői, 0,2 kilotonna erejű robbantást hagyományos robbanóanyagok okozták: a plutóniummag felrobbantása nem sikerült. Ezt támasztja alá az is, hogy Phenjan előzetesen arról értesítette Pekinget, hogy 4 kilotonnás robbantást hajtanak végre. (Egy plutónium töltetű bomba felrobbantása szakértők szerint 5-20 kilotonna erejű.)

Egyes elemzők szerint azért volt kis erejű a kísérlet, mert az észak-koreaiak egy kicsi, ballisztikus rakétára szerelhető töltetet teszteltek. Mint az újság írta, egyelőre az sem zárható ki, hogy Észak-Korea kizárólag hagyományos robbanószert alkalmazott, és félre akarja vezetni a világot a nukleáris tesztről tett bejelentésével.

Észak-Korea még nem képes nukleáris töltetet rakétára szerelniMég évekbe telhet, amíg Észak-Korea képes lesz olyan "miniatürizált" atombombát előállítani, amelyet nukleáris robbanófejként már rakétára lehet szerelni - mondta Szöulban a dél-koreai nemzetvédelmi miniszter >>>>

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.