Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

Együttműködést kért és ajánlott Demszky Gábor a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén minden képviselőnek, hangsúlyozva, hogy "minden épeszű erőnek össze kell fognia, hogy Budapest fejlődjön". Az immár ötödik főpolgármesteri ciklusát kezdő Demszky Gábor ezúttal az SZDSZ-MSZP közös jelöltjeként tette le az esküt. Ugyancsak esküt tett a jelenleg mandátummal rendelkező összes képviselő is.

A testület létszáma most kettővel kevesebb a lehetségesnél, a Fidesz-KDNP egyik képviselője összeférhetetlenség miatt lemondott, mivel egy kerületben szintén listás mandátumot szerzett. A főpolgármester is lemondott listás mandátumáról. Az utódjául megjelölt Dancs Gábor mandátuma azonban még nem érvényes, mivel nem telt le a jogorvoslati határidő. Mindezek miatt az MSZP-SZDSZ-koalíciónak az alakuló ülésen még nincs meg a 34 főt igénylő minősített többsége. A jelenleg 65 tagú közgyűlésben 25 fideszes, 24 szocialista, 9 SZDSZ-es, 4 KDNP-s és 3 MDF-es képviselő van. Balogh Pál (MSZP) korelnök indítványa alapján a közgyűlés ellenszavazat nélkül döntött Demszky Gábor főpolgármesteri juttatásairól. A törvénynek megfelelően a fizetése továbbra is 671.000 forint lesz, amit 30 százalékos 201.000 forintos költségátalány, valamint magáncélra is korlátlan gépkocsi- és telefonhasználat egészít ki.

Demszky Gábor programismertetőjében hangsúlyozta, hogy a kormány, a frakció, a kerületek, az agglomeráció és a civil szervezetek között azért fontos az együttműködés, hogy részben az uniós forrásokból folytatódhassanak a fejlesztések, amelyekkel megőrizhetik Budapest versenyképességét. Demszky Gábor kifejtette, hogy kétmillió budapesti főpolgármestereként, azoknak az érdekében is, akik nem rá szavaztak, arra törekszik majd, hogy élhető, átjárható, szolidáris város legyen Budapest. A főpolgármester tájékoztatása szerint ebben a ciklusban számos nagyberuházás valósul majd meg. Elkészül a 4-es metró, a csepeli központi és a dél-pesti szennyvíztisztító, amelyekkel teljes körűvé válik a szennyvíztisztítás. Ugyancsak teljes körű lesz 2010-re a csatornázottság Budapesten és folytatódik a nagyszabású útfelújítási program is. A közgyűlésen megjelent néhány kerület, így a XX., és a XXIII., polgármestere is, nem voltak jelen viszont az alakuló ülésen az önkormányzat részben privatizált közműcégeinek vezérigazgatói.

Megrongálták Molnár Gyula szolgálati kocsiját

Féltucat ismert politikus autója között parkolt Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, az MSZP fővárosi frakció vezetőjének kocsija, amit valaki savval locsolt le. A politikus szerint személye elleni bosszú történt. Részletek>>

(MTI, stop.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.