Környezeti hatásvizsgálatok: Brüsszel eljárást indít

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indít Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovénia ellen a projektek környezeti hatásvizsgálatáról szóló uniós jogszabály megsértése miatt.

Pénteki brüsszeli közleményében az EU végrehajtó testületet emlékeztetett arra: az irányelv célja annak biztosítása, hogy a sokrétű infrastrukturális, ipari és egyéb projektek esetében a munkák megkezdése előtt megfelelő módon megvizsgálják az adott projekt környezeti hatását.

A bizottság hézagokat és hiányosságokat talált a négy tagállam jogi szabályozásában, ezért az irányelv minden előírásának betartása érdekében első írásbeli figyelmeztetést küld a tagállamoknak. Hasonló figyelmeztetést kapott korábban Brüsszeltől Ausztria, Belgium, Ciprus, Cseh Köztársaság, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Málta, és Németország.

A megrótt tagállamok eltérő okokból nem felelnek meg. A közös problémák között szerepel, hogy a tagállamok egyes projektkategóriák esetében nem írják elő a hatásvizsgálat elvégzését, valamint nem rendelkeznek megfelelően a vizsgálat szükségességét megállapító eljárásról. Különösen a kisebb projektekkel nem foglalkoznak megfelelően.

A testület szerint a magyar jogszabályokból például "hiányzik néhány, az irányelvben felsorolt projektkategória, míg a jogszabályok más kategóriákat (például a felszín alatti vízkivételt és a vízátvezetést) nem megfelelően fednek le". Egyes esetekben a környezeti hatásvizsgálat szükségességéről rendelkező szabályok "nem egyértelműen esnek megfelelőképpen egybe az irányelvvel, ez történik például az érzékeny területeken megvalósítandó kisebb projekteknél". Ezért "előfordulhat, hogy környezeti szempontból fontos projektek kibújhatnak a vizsgálat elvégzése alól" - áll a közleményben. Magyarország emellett a nyilvánosság tájékoztatásával és véleményének kikérésével kapcsolatos, részletes intézkedéseiben néhány kulcsfontosságú fogalmat és problémát sem megfelelőképpen határoz meg .

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos úgy nyilatkozott, hogy a környezeti hatásvizsgálat "kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy a nagyszabású projektek tervezése és kivitelezése során a lehető legkevesebb kárt tegyünk környezetünkben". Azonban a környezetvédelmi célok nem érvényesülhetnek, ha a tagállamok nem megfelelőképpen ültetik át és alkalmazzák a hatásvizsgálatot. "Remélem, hogy az érintett tagállamok esetében a szabályok teljes körű betartásához elegendőnek bizonyul a figyelmeztetés" - fűzte hozzá.

A szóban forgó uniós irányelv előírja, hogy a tagállamok a környezetre várhatóan jelentős hatást gyakorló köz- és magánprojektek esetében azok engedélyezése előtt környezeti hatásvizsgálatot végezzenek el. A cél a környezeti hatás azonosítása, és annak értékelése, hogy a megelőzés vagy a hatás csökkentése jelenti-e a megfelelő lépést. A nyilvánosság véleményének kikérése után beérkezett észrevételeket a projekt engedélyezéséről hozott döntés során figyelembe kell venni.

Egyes projektek esetében, például autópálya építésekor a vizsgálat elvégzése kötelező, míg máskor, például városfejlesztési projekteknél a tagállamok által kötelezően működtetett szűrőrendszernek kell eldöntenie, mely projekt esetében szükséges a vizsgálat. A cél annak biztosítása, hogy az összes, környezetvédelmi szempontból fontos projektet megvizsgálják. Olyan konkrét tényezőket is mérlegelni kell, mint például az adott terület jelentősége természetvédelmi szempontból.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.