A kormány szigorítaná az orvoslátogatók tevékenységét

A kormány szigorítaná a gyógyszergyártók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketing tevékenységét - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón pénteken.

A kormány által elfogadott, a Parlamentnek pénteken benyújtott törvényjavaslat alapján az orvoslátogatók első regisztrációja után öt millió forintot, utána évente egy millió forintot kell fizetni a forgalmazóknak - mondta Horváth Ágnes. Az államtitkár elmondta, hogy a bevétel a gyógyszerkasszához folyna be.

Megismételte: jelenleg közel 2800 orvoslátogató tevékenykedik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden 11 aktívan dolgozó orvosra egy orvoslátogató jut.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a gyógyszergazdaságosságról, a biztosítási felügyeletről és a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat.

Horváth Ágnes megismételte, hogy a gyógyszergazdaságosságról szóló előterjesztés célja, hogy a gyógyszerpiac szereplői, a gyártók és forgalmazók is kivegyék részüket a közterhekből.

A tervezet szerint a gyártók a biztosítóknak, mint egy nagy megrendelőnek, kötelezően fizetett árkedvezmény adnának, melynek mértéke 14 és 16 százalék között lenne.

Mint mondta, a gyártók javasalatára originális és generikus felosztás helyett fixesített és nem fixesített termékeket különböztetnének meg. Az árkedvezmény mértéke a fixesített körben 14 százalék, a nem fixesített körben 16 százalék lenne. A gyártók akkor mentesülhetnének a befizetés alól, ha egyes termékeik termelői árát csökkentenék és legalább három évig a vállalt áron forgalmaznák.

Horváth Ágnes ismertette: jelenleg 32 gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszert tartalmaz az a melléklet, amelyet a gyógyszerforgalmazásról szóló előterjesztéshez csatoltak. Az egyes konkrét készítményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet határozná meg.

Így egyebek mellett patikán kívül is forgalmazhatóak lennének a fájdalom- és lázcsillapítók, a vitaminok, egyes gyulladásgátló készítmények, orrcseppek, savlekötők, köptetők. Becslései szerint összesen 100-150 konkrét készítmény kerülhet ki a patikákból.

A szolidaritási díj kapcsán megismételte, hogy január elsejétől a nagyforgalmú patikák szolidaritási díjat fizetnek, amelyből a nehéz helyzetben lévő patikákat támogatnák. A díjat 30 és 50 millió forint közötti éves árréstömegtől fizetnék a patikák. A díj az árrés 0,5-2 százaléka lenne.

Mikola István, az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere az MTI-nek azt mondta: egyetértenek a változtatással, mert valóban nem normális helyzet, hogy Magyarországon 30 ezer orvosra körülbelül fele annyi, 15 ezer orvoslátogató jut. Véleménye szerint az is "fájdalmas", hogy az orvosi pálya alacsony jövedelmei miatt az orvoslátogatói státusokat Magyarországon diplomás orvosok töltik be.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány egészségügyet illető elképzeléseit a Fidesz továbbra is tragikusnak tartja az ágazatra nézve. "Ez nem egészségügy reform, hanem a monetáris diktatúra része" - jelentette ki a fideszes politikus, hozzátéve, hogy Lakiteleken a Fidesz kihelyezett frakcióülésén a párt egészségügyi csoportja is tárgyal a kérdésről, illetve arról, "milyen túlélési stratégiákat lehetne kimunkálni".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.