Elhunyt Kállai Pál mesterzsoké

Pénteken hajnalban, 73 éves korában, elhunyt Kállai Pál mesterzsoké, a magyar lóversenysport legnagyobb alakja - jelentette be a Kincsem Park pénteken.

Kállai Pál 1933-ban október 3-án Maglódon született, s 16 évesen került a Kincsem Parkba Gombolai Ferenc idomárhoz.

1952-ben a legeredményesebb hazai lovasként első champion címét nyerte meg.

1956-ban tanulmány útra ment: pályája állomásai Ausztria, Kanada, az Egyesült Államok. A '60-as években, Amerika húsz legjobb és legkeresettebb lovasa közé tartozott. Lovagolt a világ egyik leghíresebb versenyében is a Kentucky Derbyben.

A 70-es évek második felében visszatért Európába: Jugoszláviában, Svédországban, Törökországban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon ért el nagy nemzetközi sikereket.

1991-ben költözött véglegesen haza, ahol ismét a legjobb lett. 1991-ben Jeremy-vel, 2000-ben Rodrigóval megnyerte a háromévesek legnagyobb futamát, a Magyar Derbyt.

Közép-Európában halála napjáig keresett és tisztelt lovas volt.

Élete utolsó napjáig lovagolt, szeptember 24-én még győzött a Kincsem Parkban Key Duble nyergében.

Utoljára október 1-én versenyzett, október 8-án már csak kimázsálni volt ereje, majd néhány perccel az első futam előtt rosszul lett és többé nem tért magához.

Minden idők legeredményesebb magyar lovasa, hazai pályafutása alatt 1089 versenyt nyert, csak idén 7 versenyben győzött. Ezredik sikerét 2002. szeptember 21-én Dunakeszi Alagon ünnepelhette 69 évesen Dotty nyergében. Hosszú pályafutása alatt 78 kiemelt nagydíjban haladt át győztesként a célon.

Külföldi győzelmeinek száma közel kétezer.

Kállai Pált a Nemzeti Lóverseny Kft. és a magyar lóverseny társadalom saját halottjának tekinti.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.