Cseh lapvélemény: messzire hangzik a Smerre mért pofon

Bár nem túl erős, de nagyot csattanó és messzire hangzó pofont kapott a vezető szlovák kormánypárt, a Smer Brüsszelben, amikor felfüggesztették tagságát az Európai Szocialisták Pártjában (ESZP) - írja pénteki szerkesztőségi kommentárjában a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

A Smer megsértette azokat a szabályokat, melyek szerint ha valamelyik párt tagja kíván lenni a szolid európai szocialisták klubjának, akkor nem alakít kormánykoalíciót egy nacionalista és idegengyűlölő párttal - mutat rá a döntés okaira a lap.

Úgy véli: ha mindez néhány éve történt volna, akkor Szlovákia ma nem lenne tagja sem a NATO-nak, sem az Európai Uniónak. Most viszont már tagja a szervezeteknek, s (Robert) Fico, aki eddig nem egészen világos okokból "politikai jövőjének elvetéséről döntött" amikor koalícióra lépett a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal, valószínűleg úgy gondolta, hogy nem történhet semmi, ha mégis túllépi a szabályokat.

Jirí Paroubek, volt cseh kormányfő, aki összekapcsolta sorsát Ficoval és megüzente a "brüsszeli uraknak", hogyha a Smert kizárják az ESZP-ből, akkor őt már nem látják a belga fővárosban, most szintén a szabályok megsértésére készül. Azt a normát sértené meg, hogy tisztességes szociáldemokrata nem állít fel kormányt a kommunistákra támaszkodva. Valószínűleg szintén úgy gondolja, hogy semmi baja sem történhet. Nyilvánvaló, hogy Brüsszeltől ezért erkölcsi pofont nem kap. Nekünk, a választóknak ezt azonban meg kell tennünk - szögezi le a konzervatív lap.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.