Agyvelőgyulladás arat India legnépesebb államában

Már 222 ember vesztette életét japán encefalitisz (agyvelőgyulladás) járványa következtében India legnépesebb államában, az ország északi részén fekvő Uttar Pradesben - közölték pénteken a helyi egészségügyi hatóságok.

A legtöbb haláleset Uttar Prades állam legszegényebb, Gorahpur nevű körzetében történt. A pénteki bejelentés előtt  legutóbb szeptember közepén közöltek a hatóságok veszteségmérleget,  abban 150 elhalálozásról volt szó.
Az indiai hatóságok - már jóval a járvány kitörése után - oltási  kampányt indítottak, amelynek során hatmillió gyermek fogja megkapni  a védőoltást a japán encefalitisz ellen. Tavaly 1400-an vesztették  életüket egy hasonló járvány áldozataként. Az agyvelőgyulladás  járványa rendszerint a monszunesők időszakának kezdetén, júniusban  jelentkezik Indiában.

Az agyvelőgyulladás az agyállomány súlyos, gyulladásos  megbetegedése, amely az esetek nagy részében az agyburkolatot is  érinti. Kórokozói többnyire szúnyog vagy kullancs által terjesztett  vírusok, amelyek sertésekben vagy madarakban tenyésznek, de  baktériumok, gombák, egysejtűek és férgek is előidézhetik. Tünetei:  fejfájás, hányás, magas láz, tarkómerevség, zavartság, eszméletlen  állapot. Gyógyulhat nyom nélkül, sok esetben azonban súlyos,  maradandó fizikai vagy szellemi károsodással jár. 

Az encefalitisz japán változata hetven évvel ezelőtt bukkant fel először a távol-keleti országban, és azóta egész Ázsiában elterjedt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.