Amerikának fontos a sikeres Magyarország

Condoleezza Rice szavaiból egyértelmű volt, az Egyesült Államok számára fontos, hogy Magyarország sikeres és gazdaságilag stabil ország legyen - mondta az amerikai külügyminisztériumból kilépve Göncz Kinga.

A magyar külügyminiszter tegnap előbb amerikai kollégájával, majd lapzárta után Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval tárgyalt a világpolitika aktuális kérdéseiről és régiónk helyzetéről.

Lapunknak a közép-európai stabilitásra vonatkozó kérdésére Göncz külügyminiszter azt mondta, hogy a térség miatt nincs külön fejfájása az amerikai diplomáciának. Ő maga úgy véli térségünkben érződik egyfajta fáradtság, és ennek tudhatók be a jelenlegi problémák. Rice Magyarország kapcsán meggyőződésének adott hangot, a demokrácia elég stabil ahhoz, hogy a mostani problémák hamar megoldódjanak. Ugyanezt gondolják az Egyesült Államokban az egész régióról. Göncz Kinga emlékeztetett, hogy az ENSZ közgyűlésének ülésszakán volt New Yorkban, amikor Budapesten erőszakos események történtek, megdöbbenést okozva Amerikában. Mára más országok kerültek az érdeklődés homlokterébe, az amerikai szakértők a térség nehézségei kapcsán pedig arra emlékeztetnek, hogy erős demokráciákról, EU-tagokról van szó.

A találkozó elején Göncz Kinga megköszönte az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának szentelt amerikai figyelmet. Condoleezza Rice erre azzal válaszolt, hogy Magyarország régóta komoly inspirációt jelent számára, élete első egyetemi munkáját hazánkról írta. A megbeszélésen kiemelt helyet kapott a régió kisebbségi helyzete. Göncz felhozta a vízumkényszer kérdését. Utóbbira Rice azt mondta, értik, hogy a kérdés az Egyesült Államok barátainak fontos, és bár nem könnyű megoldást találni, dolgoznak rajta.

A két külügyminiszter Rice irodájában
A két külügyminiszter Rice irodájában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.