Népek zenéi

Két különleges koncertet is meghallgathatunk a következő napokban a Művészetek Palotájában: ma este fél nyolctól egy libanoni lantművész, vasárnap pedig a szerb Boban Markovics lép színpadra, utóbbi két fantasztikus hangú magyar énekesnővel.

Rabih Abou-Khalil alig huszonegy évesen menekült el hazájából, Libanonból, és Németországban telepedett le 1978-ban. A müncheni zeneakadémia fuvola tanszakán tanult, egyszerre foglalkoztatta a klasszikus európai és az arab zene. Kutatni kezdte az arab instrumentális zene új lehetőségeit, közben tökéletesítette lanttudását. 1990 óta tizenhét albumot jelentetett meg neves klasszikus, dzsessz- és népzenészek társaságában, és számtalan fesztiválon fellépett. Magyarországon egyszer, 1994-ben járt a WOMUFE vendégeként, most négy muzsikustársával érkezik.

A hét végén a szerb zene kedvelői is megrohamozzák a Művészetek Palotáját. Szó szerint, hiszen alig hogy meghirdették, máris még egy előadást kellett szervezni a Boban Markovics Orkestarnak, amelynek tagjai most Palya Beával és Rúzsa Magdival lépnek fel az eredeti este fél nyolcas időpont mellett délután négytől is. Boban Markovicsot aligha kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen a Macskajaj óta az egyik legnépszerűbb külföldi formáció az övé, amely számtalan magyar fesztiválon és koncerthelyszínen játszott már. A Balkán trombitakirályának is titulált zenész és 12 fős zenekara ezúttal új albumukat, a Promise-t mutatja be. Vendégük lesz a kishegyesi Rúzsa Magdolna, a harmadik Megasztár győztese, aki a verseny alatt a Macskajaj másik zenészének, Goran Bregovicsnak az egyik dalát is énekelte, vagyis egyáltalán nem áll tőle messze a népzene sem. Palya Bea, a felejthetetlen hangú énekesnő pedig a magyar népzene mellett a bolgár, a török, a cigány és az indiai népzenében is otthonosan mozog.

Boban Markovics és Palya Bea
Boban Markovics és Palya Bea
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.