Eiffel, de nem a torony

Először is meg kell tanulnunk egy új tér nevét. Eiffel tér. A Nyugati pályaudvar és a Podmaniczky utca közé eső területről van szó.

Itt állt valaha a Rockszínház sátra, most pedig egy elhanyagolt parkoló található e helyen. Ezen a ma még elrejteni való belső udvaron épül hamarosan egy új irodaház, s mellette létesül a város új köztere, az úgynevezett Eiffel tér vagy Eiffel park. Terveit tegnap mutatták be a Gresham Palotában.

Az új irodaházzal a Finta-műhely referencialistája bővül majd. Az épületre nem írtak ki pályázatot, nem is kellett. A projekt ugyanis magánberuházás, a területet csak bérli az államtól az angol-francia érdekeltségű Europa Found II. befektetési alap. A megbízott fejlesztő, a Convergence Capital pedig felkérte a Finta Stúdiót a tervek elkészítésére. Végül is tetszetős, abszolút modern vízió született Fekete Antal vezető tervező keze alatt. De talán érdekes lett volna egy-két alternatíva.

A telken hosszan benyúló irodaépület hatemeletes lesz, alatta háromszintes mélygarázzsal. Látványában semmilyen stílusbeli kapcsolatot nem mutat az Eiffel tervezte, eklektikus pályaudvarral. Kompromisszum nélkül modern. Egy elegáns téglány. Finta szerint igényességével és homlokzatának cizelláltságával (itt az aszimmetrikus, sűrű ablakrend játékára gondolunk leginkább) mégis illeszkedik a pályaudvar ékszerdoboz stílusához.

A város szempontjából a szép irodaháznál még fontosabb, hogy mellé kapunk majd egy használható, élhető fórumot is. Egy futballpályányi intelligens teret a lepukkant parkoló helyén, zöldfelületekkel, szökőkúttal, pódiumokkal, télen korcsolyapályával. Közvetlen bejárással a ház alagsori üzletei felé. Szintje lépcsőzetesen süllyed. Olyan lesz, mint egy szelíden lejtő aréna. Egymillió eurót költenek a kialakítására. Azt remélik, átveszi majd a Nyugati tér szerepét. Egy franciásan könnyed, eleven találkahelyet képzelnek el. Sok kultúrával, kávézókkal. Ötezer négyzetméteren. Ez volna az új Eiffel tér, melynek nevét tehát meg kell tanulnunk.

Egyébként a projekt nem csak architektúraként jövőbe mutató, hanem mint a leendő ferihegyi gyorsvasút belső végállomása is. Beugrója lehet továbbá a Nyugati pályaudvar nagy átalakításának. Sőt, a tervezők fejében még egy promenád lehetősége is felmerült az állatkert és a Szépművészeti Múzeum felé a Podmaniczky utca bevonásával. Egy városrész átalakulásának indítása lehet.

A Finta-mûhely terve kompromisszum nélkül modern
A Finta-mûhely terve kompromisszum nélkül modern
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.