Átírná az ellenzék Demszky szövegét

Hét bekezdésről sem tudott egyezségre jutni a főváros öt közgyűlési frakciója; a Demszky Gábor által javasolt elvi nyilatkozatot - amely "a konszenzusos Budapest-politika alapokmánya" lett volna - a tegnapi egyeztetésen nem szignálták az ellenzéki képviselőcsoportok.

A nyilatkozatban egyebek között az olvasható, hogy kiegyenlített erőviszonyok jöttek létre a Városházán, ez pedig mind a kormánypárti, mind az ellenzéki politikusokra komoly felelősséget ró. Mindez egyben "történelmi lehetőség" is, meghatározni azt a közös minimumot, amelyben egyetértenek a város jövőjével kapcsolatban. A nyilatkozat kitér arra is, hogy "mi, budapesti demokraták" a fővárost "soha nem szolgáltatjuk ki az antidemokratikus törekvéseknek".

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője közölte: ha a nyilatkozatba az ő javaslataik is bekerülnek, hajlandóak azt aláírni. A Fidesz egyébként azt szorgalmazza, hogy az ellenzéki felvetésekre egy külön megállapodásban térjenek ki. Molnár Gyula, a fővárosi MSZP-frakció vezetője is azzal értett egyet, hogy első körben a Demszky-féle szövegről tárgyaljanak, az ellenzéki felvetésekről később beszéljenek. Ikvai-Szabó Imre, a városházi SZDSZ-frakció vezetője szerint szükség van a civilekkel való egyeztetésre is. Bagdy Gábor, a KDNP újonnan megválasztott fővárosi frakcióvezetője úgy véli, ilyen közös nyilatkozatot "nem liberális diktátori módszerekkel" kellene elfogadni, Hock Zoltán, az MDF képviselőcsoportjának vezetője pedig szerencsésnek tartotta volna, ha az előző 16 évben is demokratikusabban működött volna a fővárosi önkormányzat.

A főpolgármester tegnap délután hozzáfogott a nyilatkozat újraszövegezéséhez. (S. G.)

Tarlós aláírná a nyilatkozatot, ha a Fidesz javaslatait is belevennék
Tarlós aláírná a nyilatkozatot, ha a Fidesz javaslatait is belevennék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.