Virágzó latin demokráciák

Chávez elnök méltatásának köszönhetően Chomsky új könyve a toplisták élére szökött. A radikális szerző nem maradt adós, dicshimnuszt zengett a virágzó latin-amerikai demokráciákról.

Hugo Chávez venezuelai elnök az ENSZ közgyűlésén az elhunyt Chomskyra hivatkozott, pedig az agg radikális él és virul. De reklámnak nem volt rossz a halálhíre, Chomsky új könyve egyszeriben a toplisták élére szökött – adta hírül a Metazin.

Chomsky röviddel a történtek után lelkes cikkben méltatta Latin-Amerika virágzó demokratikus életét. „A déli félteke, elsősorban Venezuela és Argentína elhatározta, hogy leveti magáról a külföldi igát, és leszámol a rákényszerített kegyetlen és romboló társadalmi berendezkedéssel. Ezekben az országokban folyamatosan gyengül az imperialista befolyás. Washington kénytelen olyan kormányokat elviselni, amelyekkel szemben nemrég még szigorú megtorló rendszabályokat alkalmazott volna” – olvassuk az International Herald Tribune-ban.

A populista politikusok azért erősödhettek meg a latin-amerikai térségben – véli Chomsky –, mert a demokratikus intézmények kiüresedtek, és az emberek kiábrándultak a hagyományos pártokból és a politizálásból. „Olyan demokráciát akartak, amelyben az ő akaratuk érvényesül, és nem az elit, illetve a külföldi hatalmak döntenek.”

A függetlenség, a szembeszállás az amerikai imperializmussal újra megerősíti majd az emberek hitét a demokráciában. De a latin-amerikai politika már most is sokkal demokratikusabb, mint az Egyesült Államokbeli. Az Egyesült Államokban ugyanis a 2004-es elnökválasztáson két, szinte azonos programot meghirdető, ugyanabból a társadalmi osztályból való, és ugyanazokat az érdekcsoportokat képviselő jelölt közül lehetett csak választani.

Bolíviában ellenben valóban fontos kérdések kerültek napirendre a tavalyi választási kampányban: a gázüzletág államosítása, az őslakosok és a nők jogai, a földtulajdon kérdése és a vízhasználati jogok. „A nép a saját kebeléből választott vezetőt, nem pedig a szűk, kiváltságos elitből.”

A virágzó latin demokráciák vezetői – főleg Chávez és Morales – elégedettek lehetnek. Bizonyára a jövőben is szívesen ajánlják majd honfitársaik, és általában az amerikai polgárok figyelmébe Chomsky könyveit, de azért remélhetőleg nem keltik a szerző halálhírét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.