Megjelent a Hívatlan vendég

"Kritika-költemények, amelyeket eredeti hangulat sugároz át" (Bächer Iván). "Ez helyettesítette számomra a vendéglőbe járást: nem vagyok kalandvágyó ember" (Váncsa István). Tegnap bemutatták a tágabb pátriának a titokzatos Wittman fiúk hírhedett éttermi razziáiból összeállított kötetet, lapunk kiadványát.

Hívatlan vendég címmel megjelent és kapható a legendás Wittman fiúk első kötete, amely az inkognitóját máig hétpecsétes titokként őrző-védő párosnak a Népszabadságban csaknem tíz éven át (1996-2005) futott sorozatából áll össze. A könyvet szerdán mutatták be a széles nagyvilágnak egy Ráday utcai kávéházban, ahol maguk a szerzők is jelen voltak, persze csak virtuálisan: egy projektorral fellőtték a falra az éteren át küldött válaszaikat, amelyekkel a kávézóban elhangzottakra reagáltak.

A könyv méltatására Bächer Iván publicista/közírót és Váncsa István publicista/közírót + szakácskönyv-szerzőt kérték fel a szervezők; Bächer kritika-költeményeknek nevezte a könyv alapját adó írásokat, Váncsa István pedig odáig ment, hogy azt mondja: ezek a dolgozatok helyettesítették számára a vendéglőbe járást.

A Wittman fiúk maguk nyilván visszafogottabban jellemzik produkciójukat. "Ezzel a könyvvel nem lehet elindulni a városban, nem lehet belőle megtudni, melyek a legjobb helyek, hova érdemes és hova nem érdemes menni. Amit viszont meg lehet belőle tudni, hogy két ember miért szeret enni, miért szeret együtt enni, mit talál nevetségesnek és szomorúnak. Ötleteket lehet tehát szerezni ebből a könyvből, melyek alapján mindenki nekikezdhet saját magán-vendéglőkalauza összeállításának" - írták a Hívatlan vendég hátoldalára.

Jómagamnak úgy nyolc éve megadatott, hogy (természetesen telefonos) interjút készíthessek a Wittman fiúkkal. Feltettem a kérdést, amely régóta izgatott: a két ínyenc vajon tud-e főzni. A válasz szó szerint így hangzott: hát mi nem.

A 'névtelenségüket' megõrzõ szerzõk könyvét Bächer Iván és Váncsa István mutatta be
A 'névtelenségüket' megõrzõ szerzõk könyvét Bächer Iván és Váncsa István mutatta be
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.