Magyarjárás Amerikában

Néhány hónap alatt harmadszor találkozik a magyar és az amerikai külügyminiszter. A háromnapos látogatásra az Egyesült Államokba érkező Göncz Kinga megbeszélést folytat Condoleezza Rice-szal.

A mai tárgyaláson szó lesz Közép-Európa és benne Magyarország helyzetéről, illetve az afganisztáni magyar szerepvállalásról. A magyar tartományi újjáépítési csoport területén megvalósítandó infrastrukturális beruházások feltételezik az USA pénzügyi segítségét. Göncz Kinga Washingtonból Miamiban utazik, ahol találkozik Jeb Bush kormányzóval, az elnök öccsével, és részt vesz egy Kubáról szóló konferencián. Az utóbbin ott lesz Gyarmati István, a budapesti Demokrácia Központ vezetője is.

Göncz Kingával egy időben Washingtonba érkezik Martonyi János volt külügyminiszter. Ő a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű agyközpontban szűk körű beszélgetésen vesz részt, ahol Közép-Európának az Európai Unióhoz, illetve Oroszországhoz való kapcsolatairól lesz szó. A két út egybeesése lapunk értesülése szerint a véletlen műve.

A jövő héten együtt érkezik Washingtonba az Országgyűlés külügyi bizottságának küldöttsége, a fideszes Németh Zsolt és a szocialista Szabó Vilmos alkotja. Simonyi András washingtoni nagykövet a látogatás előtt reményét fejezte ki, hogy a küldöttség konszenzusos külpolitikát fog képviselni. A külügyi bizottság delegációjának tagjai tavaly októberben, mint arról annak idején lapunk is beszámolt, a sajtó előtt is összevesztek. Simonyi azt mondta, a képviselet mindent megtett a magas szintű program szervezéséért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.