Elvi megállapodás a fővárosi MSZP és az SZDSZ között a várospolitikai programról

Elvi megállapodást kötött szerdán az MSZP és az SZDSZ fővárosi párt- és önkormányzati vezetése a 2010-ig megvalósítandó várospolitikai programról, amely a rövidesen aláírandó koalíciós szerződés alapját képezi.

A megállapodás rögzíti a két koalícióra készülő frakció együttműködésének kereteit és tartalmát, a főváros működtetésének és fejlesztésének kiemelt céljait, valamint a közös várospolitikai program kiemelt elemeit - mondta el Demszky Gábor főpolgármester a megállapodás aláírásakor.

A koalíció a következő négy évben 40 pontos feladatcsomag megvalósítását tervezi, amelynek minden pontjáért egy-egy szakember felel majd. A városvezetés évente értékeli a vállalt feladatok teljesítését és beszámol arról - tette hozzá a főpolgármester. Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke és frakcióvezetője kijelentette: a kormánypártok készen állnak arra, hogy működőképes önkormányzatot és városvezetést hozzanak létre. 

A főpolgármester kérdésre elmondta: szerdán benyújtotta lemondását fővárosi képviselői mandátumáról. Helyére Dancs Gábor eddigi kabinetfőnök-helyettes kerül jövő héttől a Fővárosi Közgyűlésbe. Hozzátette, bízik abban, hogy a pénteki alakuló ülés békésen zajlik majd, mivel szerinte nincs olyan téma, vitakérdés a napirenden, ami "szükségessé tenné a koalíció-ellenzék külön szavazását".

Demszky Gábor bejelentette, hogy elvi nyilatkozatot juttatott el a frakcióvezetőknek, akikkel csütörtökön váltanak szót e dokumentumról. Közölte, hogy a nyilatkozat azt célozza, hogy széles alapokon, politikai pártállástól függetlenül tudjanak együttműködni "bizonyos célokért", a város érdekében az ellenzékkel. A főpolgármester elmondta azt is, hogy ezt a nyilatkozatot megküldi a civil szervezeteknek és a kerületeknek is. "A kormányzásunknak a lényege ugyanis az, hogy összefogás Budapestért minden lehetséges ügyben", ami a város érdekét szolgálja.

A kerületekkel való együttműködés jegyében létrehozzák a polgármesterek kerekasztalát, amit Molnár Gyula pártelnökkel készítenek elő. Demszky Gábor megjegyezte: nyitottak lesznek az ellenzéki felvetésekre. "Ha az ellenzék azt mondja, hogy még szeretnének három pontot, és az Budapest javát szolgálja, érdemben fogjuk megvitatni velük".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.