Húsz napon belül le kell szedni a választási plakátokat

A választási plakátok eltávolítására még húsz napja van a jelölő szervezeteknek, illetve azoknak, akik ezeket elhelyezték.

"A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani" - idézi az Országos Választási Iroda (OVI) világhálós oldalán a választási eljárási törvényt. A kampány időszakában a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthettek plakátot. A választási plakát olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül előállítható, más időszakban ugyanakkor a plakátok készítésekor a sajtóról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

Budapesten a fővárosi kezelésű közterületeken a fővárosi önkormányzatnak, míg a kerületieken a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezekben az ügyekben, ugyanúgy, ahogy az ország valamennyi településén. Amennyiben a pártoknak szóló felszólítás hiábavaló, az önkormányzatok elvégeztethetik a plakátok eltávolítását, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

A Fővárosi Közterület-felügyelet a parlamenti választásokat követően arról adott tájékoztatást, hogy Budapest több pontján láthatók, többnyire nehezen megközelíthető felüljárókon, oszlopokon vagy eldugott helyeken a 2002-es vagy akár még az 1998-as választásokról megmaradt plakátok. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.