Norvégia elismeri felelősségét szegény országok eladósításáért

Norvégia feltételek nélkül elengedte öt fejlődő ország úgynevezett törvénytelen (illegális) hiteltartozását - írja Izsák a Nolblogon.

A hír egy csomó magyarázatra szorul:

1. mi az, hogy törvénytelen hiteltartozás?

2. ki, mit finanszírozott ilyen hitelekkel?

3. ki döntött ezek elengedéséről?

4. kiket érint a döntés?

A válaszok:

1. a norvég kormány szerint törvénytelen az olyan (fejlesztési/export) hitel/kölcsön, amely a kedvezményezett szempontjából fejlesztéspolitikailag és gazdaságilag nem szükségszerűen értelmes/hasznos. (Magyarán, amely nem elsősorban a kedvezményezett, hanem inkább a hitelező érdekeit szolgálja.)

2. Norvégia, saját hajóipara felkarolására, 1976-80 között 21 országnak nyújtott exporthitelt norvég hajók vásárlására, anélkül, hogy megvizsgálta volna, fejlesztéspolitikai és közgazdasági szempontból szükségük volt-e a kedvezményezett országoknak ezekre.

3. A norvég kormány - civilszervezetek, egyházak, magánszemélyek nyomására - most elismerte: a hajókiviteli kampány fejlesztéspolitikai hiba volt, következésképpen hitelezőként Norvégiát is felelősség terheli az így keletkezett adósságokért.

4. A döntés nyomán Norvégia elengedi - összesen 62 millió euró értékben - Sierra Leone, Peru, Ecuador, Jamaika és Egyiptom a fenti hajóvásárlási ügyletek keretében keletkezett és még nem törlesztett adósságát.

Az ATTAC norvégiai szervezete üdvözölte a kormánydöntést, amelyet történelmi áttörésnek minősítenek: először fordul elő, hogy egy hitelező ország nyíltan elismeri felelősségét egy másik állam adósságproblémájáért.

Régóta és türelmetlenül vártunk erre a döntésre, nyilatkozta Marte Nilsen, a norvég Attac elnökasszonya, aki szerint a szóbanforgó adósságok törvénytelensége nyilvánvaló volt, a hitelek szégyent hoztak Norvégiára, már rég törölni kellett volna azokat. Nilsen örömét fejezte ki, hogy országa kormánya elismerte felelősségété, egyúttal kifejezte reményét, hogy a Világbank, az IMF és más kormányok követni fogják Norvégia példáját.

Norvégia bebizonyította, hogy lehetséges a feltétel nélküli adósság-elengedés, tehát olyan megoldás, amikor az adósságelengedés nem jár együtt a fejlesztési segélyek csökkentésével.

Nilsen szerint "ez a világméretű adósság-elengedési kampány győzelme" is.

A németországi Attac máris a norvég példa haladéktalan követésére szólította fel Berlint.

Izsák blogja

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.