Gyorsan gyarapodó magyarországi milliárdosok

Látványosan gazdagodtak egy év alatt a magyarországi gazdagok: vagyonuk 15 százalékkal bővült. A top 150-es lista élére továbbra is a "látható" vagyonát egy év alatt hirtelen csaknem megduplázó orosz üzletember, Megdet Rahimkulov került.

Gyorsan gazdagodnak a magyar milliárdosok: egy év alatt több mint 150 milliárd forinttal, 15 százalékkal nőtt a 150 leggazdagabb magyarországi lakos vagyona (ez most 1269 milliárd forint). A gyarapodás - vélhetjük - inkább köszönhető a kimutatott vagyon gyarapodásának, mint más eseményeknek: a gazdasági növekedés lassú, a tőzsdei árak a tavalyi szinten vagy az alatt - az elmúlt év nem igazán kedvezett a vagyonosodásnak, ha tudjuk is: a pénz pénzt termel.

A Népszabadság Zrt. az idén második alkalommal jelenteti meg a 150 leggazdagabb Magyarországon című kiadványt - és immáron másodszor vezeti a listát az orosz üzletember, Megdet Rahimkulov. Becsült vagyona immáron 153 milliárd forint, majdnem a kétszerese a tavaly kimutatott 83 milliárdnak. Ám most már az is tudható: a jövő évi listában ennél is nagyobb szám szerepel majd a neve mellett: a becslés alapját a Rahimkulov-vagyon két eleme, a családi érdekeltségben lévő ÁÉB Bank értéke és a BorsodChem-részesedés adja. Ám a lista lezárása óta az üzletember megállapodott már a vegyipari cégben lévő részesedés értékesítéséről, és nyilvánosságra került az is: 100 milliárd forintnyi OTP-pakettel is rendelkezik. Ugyan egyelőre nem tudni, hogy mennyi ebből a friss bevásárlás, és abból esetleg mennyit fedezett a BorsodChem-részvények eladásából befolyó összeg, az már biztos: a Rahimkulov-vagyon nagyobb része látszik ma, mint pár hónappal ezelőtt.

Ilyen látványos változások azonban nem mondhatók mindennaposnak: a vagyonosok listája valójában kevéssé változik. Az első tízben például ugyanazok szerepelnek, mint tavaly, és eltekintve Rahimkulov gazdagodásától, az egyetlen figyelemre méltó változás, hogy Demján Sándor megelőzte a listán Csányi Sándort. Az OTP elnök-vezérigazgatójának a tőzsde gyengélkedése csökkentette a becsült vagyont 5 milliárd forinttal tavaly óta, míg Demján Sándornak egyetlen tranzakció emelte meg: a TriGránit Fejlesztési Rt. negyedének eladásával újra lehetett értékelni a céget, és ez úgy 30 milliárd forinttal megdobta a becsült vagyonát. Ugyanakkor nem árt hozzátenni, hogy az OTP-vezér vagyonának nem bankrészvényben fekvő, de ismert részét nehéz felbecsülni.

A magyarországi vagyonlisták készítésének nehézségét a szakértők éppen abban látják, hogy igencsak nehéz megbecsülni, valójában kinek menynyi is a vagyona. Ez a feladat még az államigazgatási szerveknek - az adóhatóságnak, az illetékhivataloknak vagy az önkormányzatoknak - is komoly fejtörést okozhat, amit mutat a luxusadó bevezetésének problémája is. A vagyon ugyanis meglehetősen szerteágazó értékekben jelenhet meg: a készpénztől a bankbetéten, a műtárgyakon és az ékszereken át a vállalkozásokon, a vagyoni értékű jogokon át az ingatlanokig. Ráadásul mindez lehet külföldön vagy akár offshore cégekben, esetleg - különböző okokból - a család más tagjainak a nevén. És ha még pontosan ismernénk is azt, hogy egy-egy vagyontárgy kinek a tulajdonába tartozik, kérdés: milyen értéken vegyük figyelembe azt. Az értékbecslés - legyen szó ingatlanokról, műtárgyakról vagy cégekről - külön szakma, sajátos szabályokkal, és mindegyikben egymástól sokszor igencsak különböző módszerekkel és eredményekkel.

A vagyonlisták készítői éppen ezért jobbára a nyilvános adatokból indulnak ki, és sokszor könnyebb helyzetben is vannak, mint a közép- és kelet-európai listakészítők. A vagyonosok érdekeltségei a legtöbbször tőzsdei társaságok, amelyek értékét a piac határozza meg nap mint nap - így van jóval könnyebb helyzetben az, aki Bill Gates vagyonát méri fel, mint aki Csányi Sándorét. Más kérdés: a leggazdagabb amerikai 50 milliárd dollárosra becsült vagyona csaknem a tízszerese a 150 leggazdagabb magyar összesített eredményének. Sőt: a 400-as amerikai listára még Medget Rahimkulov sem kerülhetne fel: ott egymilliárd dollár (215 milliárd forint) a beugró, amit - fájdalom - de a YoueTube videocserélő honlapot a Google-nak most eladó két fiatal se tudna teljesíteni: ők csak fejenként negyedmilliárd dollárt kerestek az értékesítéssel - ezzel csak harmadikak lennének a magyar listán. Igaz, ha Rahimkulov így halad, lehet, hogy jövőre már eséllyel pályázhat az amerikaira.

A top 150 első tíz helyezettje

Forrás: Népszabadság Zrt. Top-kiadványok, A 150 leggazdagabb Magyarországon

  1. Megdet Rahimkulov
  2. Demján Sándor
  3. Csányi Sándor
  4. Széles Gábor
  5. Várszegi Gábor
  6. Leisztinger Tamás
  7. Nagy Elek
  8. Bige László Tibor
  9. Veres Tibor
  10. Wáberer György

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.