Utcai harc után jogi csata

Szélsőjobbos randalírozók ártalmatlan nézelődőknek hazudják magukat, közben valóban vétlen járókelők próbálják bizonyítani ártatlanságukat. Az utcai összecsapások után az ütközet a rendőrségen és a bíróságon folytatódik.

Emlékeznek még arra a fiatalemberre, aki elszopogatott egy titokzatos cukorkát, tudatmódosult állapotba került, és - merő véletlenségből - izraeli zászlót égetett a Tilos Rádió előtt? A mostani kormányellenes tüntetések is szolgálnak hasonlóan meglepő történetekkel.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány beszámol például annak a harmincéves férfinak az ügyéről, aki a tévé ostromakor került faramuci helyzetbe. Az alapítvány esetleírása szerint a férfi késő este, a motorjával érkezett a Szabadság térre a "lelepleződött hazugság és választási csalás miatti felháborodása okán". Nem sokkal később "egy rendőri támadás során kilőtt könnygázgránát találta el, amely őt elvakította és tudatzavart lelkiállapotba hozta". Az ügyészség szerint bűncselekményeket követett el, de a férfi - aki állítólag a "tömegpszichózis, az ártatlanokkal szembeni rendőri fellépés", valamint a könnygázgránát hatása alatt állt - tagadja bűnösségét. Igaz ugyan, hogy a téren elfoglalt és felgyújtott rendőrségi vízágyús rohamkocsiból kivett egy félig telt benzines kannát, de csak azért, hogy elkerülje a nagyobb tragédiát: a kanna aztán mégis meggyulladt valahogy, ő meg kénytelen volt elhajítani. Ilyen egyszerű.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány - amelynek elnöke Zétényi Zsolt, s kuratóriumának tagjai között találjuk Grespik Lászlót - az iménti történetet is igaznak tarthatja. Csupán egyetlen elgondolkodtató körülmény: a BRFK tájékoztatása szerint a tévé ostromakor könnygázt használtak ugyan, de könnygázgránátot nem.

Aztán itt van az a diploma előtt álló katolikus hittanár, akit - derül ki egy szélsőjobboldali honlap tudósításából - Budapest belvárosában vertek meg ok nélkül a "rendőrbűnözők". A tudósítás szerint "katolikus hitét és az erőszakmentességet komolyan gyakorló, vékony testalkatú, szőke, szakállas fiatalemberről" van szó. Már csak azt nem írják, hogy a légynek se tudna ártani. Pedig néhány éve ugyanő egyszer már feltűnést keltett. Épp Medgyessy Péter akkori kormányfő ellen tüntetett, transzparensének szövege - nyilván a katolikus hit és a verbális erőszakmentesség jegyében - így szólt: "Péter! Szar lehet ennyi segget nyalni!"

A Kossuth téri demonstráció szónokai mindenkit forradalmárnak és a politikai önkény áldozatának tekintenek, akit valamelyik utcai összecsapás után vettek őrizetbe. Ez nyilvánvaló képtelenség. De ugyanígy azt sem lehet meggyőződéssel állítani, hogy a rendőrség minden alkalommal törvényesen járt volna el. Sok a gyanús ügy.

Ha már a Tilos szóba került: a rádió két munkatársát a közelmúltban a jelek szerint ártatlanul kapták el a rendőrök, igaz, őket a bíróság már szabadlábra helyezte. Az Index hírportálon például egy összevert testvérpár esete olvasható. Független szemtanúk állítják, hogy a fivérek "nem csináltak semmit". Ráadásul az sem menti fel a rendőröket, ha csakugyan vandál tüntetőket ütlegelnek - miután már elfogták és megbilincselték őket. Természetesen alkalmazhatnak erőszakot, de nem mindegy, hogy mikor, hol és milyen mértékben.

Több hete annak, hogy a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös nyilatkozatot adott ki. A szöveg nem veszített aktualitásából: a rendőrségnek, a bíróságnak és az ügyészségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy "a törvény szigora valóban csak azokra sújtson le, akik arra rászolgáltak".

Akit tudtak, elkaptak
Akit tudtak, elkaptak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.