Huszonkét éve keresik Felixet

Putyin úr, segítsen rajtunk! - ezzel a táblával fogadta Lenore és Eberhard Tschök az orosz elnöki konvojt egy drezdai kanyarban. A házaspár huszonkét éve kutat eltűnt fiuk, Felix után. Úgy sejtik, a szálak az egykori Szovjetunióba vezetnek.

Az eset hátborzongató. 1984 karácsonyán a fiatal házaspár az öt hónapos Felixszel még egy utolsó ajándékportyára indul a drezdai Centrum áruházba. A kisfiú mélyen alszik, ezért - számos keletnémet szülőhöz hasonlóan - rövid időre az áruház oldalbejáratánál hagyják a gyerekkocsiban. Mire visszatérnek, Felixnek hűlt helye.

Kétségbeesett keresés kezdődik, egy hónap múlva a német hatóságok egy szovjet kaszárnyában csecsemőre bukkannak. De nem Felix az, hanem egy már betegen született kisbaba, karján vérátömlesztésre utaló jelekkel. Erős a gyanú, hogy valaki kicserélte a két gyereket: a beteg kisfiú helyett az egészséges Felixet vitte magával. A szovjet csapatok vezetése először cáfolja, hogy a Drezdában állomásozó katonák családjában ebben a fél évben születtek beteg gyermekek. Később aztán kiderül: négy Felix-korú csecsemő is volt, akiken vérátömlesztést hajtottak végre.

A nyomozás azonban elhal, a Szovjetunió szétesik, az orosz hatóságok nem hajlandók kiadni a németeknek a négy család nevét. Tschökék azóta felneveltek két egészséges gyermeket, de Felixről nem tudnak elfeledkezni. Még a tudat, hogy meghalt, is jobb lenne, mint újabb húsz év bizonytalanság - nyilatkozta az anya.

Végső kétségbeesésükben Angela Merkelhez fordultak: hozza szóba Felixet a mai tárgyalásain. Csak Putyinban bízhatunk - teszi hozzá Tschök asszony. Elvégre az orosz elnök KGB-tiszt volt Drezdában, bár csak 1985-től. De ma már meszszire elér a keze, hátha egy egyszerű német házaspárért is megmozdítja.(I. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.