Több ezren búcsúztak a meggyilkolt orosz újságírónőtől

Levélben követelte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől egyellenzéki orosz újságírónő meggyilkolásának elítélését az AmnestyInternational. Anna Politkovszkaja temetésén ma több ezren vettek részt, az egyik szónok Putyint bűnrészességgel vádolta.

Több ezer moszkvai vett végső búcsút Anna Politkovszkaja rendszerbíráló újságírónőtől, miután három nappal ezelőtt meggyilkolták.

"Emberjogvédő és újságíró volt a szó legvalódibb értelmében, Oroszország hősnője" - mondta Vlagyimir Lukin emberjogi biztos, aki egyedül képviselte a hatóságokat Politkovszkaja ravatalánál, Leonyid Nagyirov kulturális miniszterhelyettes mellett.

A Trojekurovo kerületi temető ravatalozójában emberjogvédők, újságírók, demokrata (főleg a két kis, parlamenten kívüli liberális pártot képviselő) politikusok, nyugati nagykövetek helyezték el virágaikat Politkovszkaja koporsójánál az egyeszerű oroszok sokaságával együtt.

A vezető Kreml-tisztségviselők távolmaradása csak két okkal magyarázható: "vagy a lelkiismeret hiányával, vagy bűnrészességgel" - mondta a liberális Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes az Eho Moszkvi rádiónak.

Mindamellett Vlagyimir Putyin elnök Drezdában (ahol Angela Merkel német kancellárral találkozott) "förtelmes bűncselekménynek" nevezte legélesebb bírálója megölését, ami "a fennálló hatalom ellen irányul Csecsenföldön és egész Oroszországban, és nem maradhat büntetlenül".

Putyin már hétfőn objektív vizsgálatot ígért amerikai kollégájával, George Bushsal folytatott telefonbeszélgetésén.

A második csecsenföldi háború, amelyet Putyin indított és amelynek embernyomorító borzalmairól Politkovszkaja évekkel az ádáz harcok lezárulása után sem szűnt meg tudósítani, élesen szembeállította az újságírónőt az orosz elnökkel és biztonsági apparátusával.

Az újságírónő mély ellenszenvet táplált Putyin iránt: a szovjet biztonsági szolgálatban (KGB) belérögződött parancsuralmi szemléletet levetkőzni képtelen, korlátolt vezetőnek tartotta őt, aki elfojtja a szabadságot, és visszaveti Oroszországot a szovjet múltba.

Mindenesetre Politkovszkaja egy kolléganője és egy független politológus is arra gyanakodott, hogy végső soron harmadik hivatali időszakra akarják destabilizáló politikai gyilkosságokkal rákényszeríteni Putyint azok a (nyilvánvalóan a biztonsági struktúrákhoz kötődő) emberek, akik éppen az elnök 54. születésnapján ölették meg az újságírónőt.

Putyintól kemény szavakat követelt az Amnesty


Levélben követelte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Politkovszkaja meggyilkolásának elítélését az Amnesty International. Ezt Putyin meg is tette: Drezdában, a német kancellárral folytatott megbeszélése után förtelmes bűncselekménynek nevezte a gyilkosságot.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének főtitkára, Irene Khan az orosz államfőnek küldött, Londonban ismertetett levélben azt írta: Putyinnak olyan nyilatkozatot kell tennie, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az orosz kormány elfogadhatatlannak tartja a független újságírók és emberi jogvédők elleni támadásokat.

A levél szerint az újságírónőt minden valószínűség szerint azért ölték meg, mert riporterként a Csecsenföldön és Oroszország egyéb térségeiben elkövetett emberi jogsértések feltárásán dolgozott. Egy ilyen gyilkosság egyértelműen súlyos csapás a véleménynyilvánítás szabadságára és az orosz média függetlenségére - áll az Amnesty International levelében.

Az AI szerint Putyin kijelentette ugyan, hogy minden szükséges lépést megtesznek Politkovszkaja meggyilkolásának kivizsgálására. A szervezet úgy tartja azonban, hogy az orosz hatóságoknak sokkal többet kell tenniük az Oroszországban tevékenykedő emberi jogvédők és független újságírók támogatása és védelme érdekében.

Az Amnesty International már a gyilkosság napján, szombaton rendkívül éles hangú nyilatkozatban adott hangot döbbenetének és "mélységes dühének". Egyúttal követelte, hogy az orosz kormány alapos, pártatlan vizsgálattal derítse fel a bűncselekmény hátterét, a vizsgálat eredményét pedig hozza nyilvánosságra.

Abban az állásfoglalásban az AI megemlékezett arról is, hogy Anna Politkovszkaja - egyéb elismerések mellett - 2001-ben megkapta az Amnesty International által az emberi jogi újságíróknak alapított Világdíjat.

A hétvégi londoni AI-nyilatkozat szerint az újságírónő az orosz és csecsen hatóságok zaklatásainak és megfélemlítő akcióinak volt kitéve, mert nyíltan bírálta az orosz kormány politikáját és tetteit; riportjai miatt többször őrizetbe vették, és súlyos megtorlásokkal fenyegették.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.