Szabó István zsűrielnök lesz Ázsiában

Szabó István elnökletével és három magyar filmmel veszi kezdetét október 12-én Ázsia legnagyobb nemzetközi filmünnepe, a pusani filmfesztivál.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Ázsia nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját október 12-ével kezdődően Pusanban. Az elmúlt tíz évben a dél-koreai kikötővárosban megrendezett mozgókép mustra Ázsia elsőszámú filmes rendezvényévé lépett elő. Idén először filmvásárt is rendeznek Pusanban, valamint a Variety, mely a filmszakma elsőszámú szakmai sajtóorgánuma, Berlin, Cannes és Toronto után most először Pusanban is napilapformátumban számol be a kilencnapos fesztivál eseményeiről.

A 11. Pusani Nemzetközi Filmfesztivál szervezői Szabó Istvánt kérték fel a versenyprogram zsűrijének elnöki posztjára. Az Oscar-díjas Mephisto rendezője a nemzetközi zsűri elnöklete mellett mesterkurzust is tart, valamint a fesztivál kézlenyomat ünnepsége keretében örökíti meg kézjegyét a pusani fesztiválpalotában. Az elmúlt években az ázsiai filmművészet legnagyobb kiválóságai mellett többek között Theo Angelopolous és Peter Greenaway hagyta már kézlenyomatát az utókornak Dél-Korea második legnagyobb városában.

A pusani fesztiválra több mint 60 európai film érkezik, ennek köszönhetően az ázsiai film után az európai filmek lesznek jelen a legnagyobb számban. Magyarországról három alkotás érkezik a dél-koreai filmszemlére. Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjét a kritikusok válogatásban vetítik, Pálfi György Taxidermiá-ja a „Midnight Passion” elnevezésű programban lesz látható.

Hajdu Szabolcs Fehét tenyér című alkotását a „World Cinema” című műsorban mutatják be. A 2007-es magyar Oscar-nevezést a fesztiválhoz kapcsolódó Ázsiai Filmvásáron is vetítik a film nemzetközi értékesítésével foglalkozó francia ügynökség, az Onoma és a European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként. Az EFP-ben, az európai filmek népszerűsítéséért létrehozott nemzetközi szervezetben a hazai filmgyártást a Magyar Filmunió képviseli 2002 óta, részt vállalva a legnagyobb nemzetközi filmes rendezvényeken való jelenlétben.

(filmunio.hu)

Szabó István
Szabó István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.