Halványul az erdélyi magyar közösségek közötti frontvonal

Az utóbbi hetek, napok történései azt mutatják, hogy az erdélyi magyar közösség szervezetei kimozdulni látszanak a viszonylag hosszú ideje tartó közképviseleti állóháború megmerevedett frontvonaláról - olvasható az erdélyi Krónika keddi kommentárjában.

A szerző, Fall Sándor szerint a nemrég létrehozott Szövetség a Székelyföldért társulás, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) képviselőinek részvétele egymás rendezvényein, megbeszélésein, a területi autonómia szükségességéről kialakuló egyre nagyobb egyetértés mind azt jelzi: elkezdődött egy közeledési folyamat a két pólus között.

Csakhogy amíg az SZNT és az MPSZ berkeiből eddig inkább bizalmatlan visszafogottság és meglepett hitetlenkedés érezhető, az RMDSZ átlépett ellenzéke térfelére, elkezdett rokonszenvezni olyan témákkal, amelyekről korábban hallani sem akar - véli a kommentátor.

Már most felvethető egy olyan kérdés, amely más fényben világíthatja meg az összeborulást - fejtegeti a továbbiakban Fall Sándor, emlékeztetve: az előrehozott választások sokat lebegtetett témája nem tekinthető lezártnak, Románia EU-csatlakozása után vélhetően sor kerül az idő előtti megmérettetésre. Számos jel utal arra, hogy a bukaresti vezetés az uniós csatlakozás után megszabadulna az RMDSZ-től, a szövetségnek így tehát "bele kell húznia", és minél több szavazatot kell begyűjtenie. Így azok szimpátiáját is vissza kell szereznie, akiknek rokonszenve az elmúlt években az SZNT, az MPSZ vagy az EMNT kezdeményezései felé irányult - olvasható a cikkben.

Mindennek pedig az a legegyszerűbb módja - állapítja meg a szerző -, ha a szövetség kifogja a szelet ellenzéke vitorlájából, és nemcsak átveszi fogalomtárát és célkitűzéseit, hanem néhol rá is licitál. Jóval nagyobb országos visszhangot kelt - és nagyobb fontosságot sejtet -, ha nem Csapó József, hanem Markó Béla kormányfő-helyettes követeli a Székelyföld területi autonómiáját, és javasolja a Székelyföldi Egyeztető Fórum létrehozását.

Ugyanakkor a közeledés során az SZNT és az MPSZ olyan helyzetbe kerülhet - folytatja gondolatmenetét a cikkíró -, amelyben vagy vállalja az egységeszme új verzióját, és idomulni kényszerül szövetségeséhez, vagy pedig tisztátalannak bélyegez minden olyan kezdeményezést, amely az RMDSZ részéről érkezik, vállalva ezzel a kockázatot, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönti. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.