A foglalkoztatási törvény több pontja módosul

A foglalkoztatási törvény soron lévő módosításának egyik oka, hogy átszervezik a regionális munkaügyi intézményrendszert, jelenleg a törvénymódosítás szakmai egyeztetése van soron, a törvény hatálybaléptetését a jövő év elejére tervezik.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács által már megvitatott szakmai törvénytervezet szerint az eddigi megyei munkaügyi tanácsok helyett regionális munkaügyi tanácsok alakulnak. Ezekbe a testületekbe a megyék munkavállalói, munkáltatói érdekképviseletei jelölnek, a megyei közgyűlések, megyei jogú városok képviselő testületei választanak majd tagokat. A jelenlegi szabály szerint a megyei munkaügyi tanácsokban legalább háromszor három, legfeljebb háromszor hat tagot lehet delegálni. A törvénytervezet a regionális tanácsoknál nem határoz meg létszámot, csak annyit ír elő, hogy a munkavállalói, munkáltatói és önkormányzati tagok létszáma megegyezzen. A regionális munkaügyi tanácsok a tervezet szerint együttműködnek majd a megyei és a regionális területfejlesztési tanácsokkal.

A tervezet a regionális munkaügyi tanácsoknak már nem javasol döntési jogot a Munkaerőpiaci Alapból a területre jutó foglalkoztatási keretek felhasználásánál, az arányok meghatározásánál. A tervek szerint döntési helyett véleményezési joguk lesz ezeknek a testületeknek.

Többletjogosítványokhoz jutnak viszont a regionális testületek a regionális munkaügyi központ munkájának felügyeletében. A megyei munkaügyi tanács csak a megyei munkaügyi központ vezetőjének kinevezéséhez ad véleményt, a regionális munkaügyi tanács viszont a regionális munkaügyi központ vezetője megbízásának visszavonását is véleményezheti majd a tervek szerint.   A megyei munkaügyi központ vezetőjének beszámoltatására való jog a regionális rendszerben is fennmarad, a regionális testület a regionális központ vezetőjét is beszámoltathatja majd a pénzeszközök felhasználásáról, a foglalkoztatási helyzet javítására szolgáló programok megvalósításáról.

A változás eredményeként több idő lesz az ügyfelekre, arra, hogy az állást keresők munkahelyet, a munkáltatók pedig megfelelő képzettségű munkavállalót találjanak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.