Horn Gyula: szakértői egyeztetés szükséges a pártok között

Horn Gyula volt kormányfő szerint a jelenlegi "zivataros" helyzetben szakértői szintű megbeszéléseket kell kezdenie a pártoknak arról, hogy hogyan lehet megvalósítani azokat a célokat, amelyekben lényegében egyetértenek. A szocialista politikus erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

Horn Gyula szerint a pártok által megnevezett politikai, gazdasági, kulturális szakértőknek le kellene ülniük egymással és meg kellene vitatniuk, hogy miben vannak ellentétek, és ezeket hogyan lehet megoldani. Mint mondta, meggyőződése szerint a nagy kérdésekben, például a közös európai politikai értékekben, egyetértenek a pártok, a célok közösek, a kivitelezés, az érvényesítést módjáról lehet és kell vitatkozni. Horn Gyula egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy a Fidesz részéről a személyi kérdések miatt van probléma.

A későbbiekben megjegyezte, hogy az általa szorgalmazott szakértői egyeztetésnek nincs semmi köze a Fidesz által javasolt szakértői kormányhoz. A volt kormányfő szerint a bizalmi szavazás után az a fontos, hogy elősegítsék a kormányfő tevékenységét, ami közös érdek, nemcsak a koalíciónak, hanem szélesebb körben is. Horn Gyula szerint semmi sincs végérvényesen veszve, és sor kerülhet egy "új fordulatra" is.

Herényi egyetért

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szintén szükségszerűnek nevezte a Nap-kelte című műsorban a parlamenti pártok együttműködését ahhoz, hogy Magyarország kijusson a morális válságból és elkerülje a pénzügyi válságot, amely felé tart. "Ez szükségszerűség, ha ezt nem tesszük meg, nagy bajba kerül az ország. Így is nagy bajban van, amit a politikai elit tevékenységének köszönhet" - mondta Herényi.

A frakcióvezető megerősítette Horn Gyula volt szocialista kormányfőnek a műsorban korábban elhangzott véleményét, ám ez nem koalíciós együttműködést jelent - hangsúlyozta az MDF frakcióvezetője. Az az állapot, amely felé Magyarország sodródik, aggodalomra ad okot, hiszen csökkentheti a befektetők, a pénzügyi világ bizalmát, illetve ingataggá teszi a forint helyzetét.

Arra a kérdésre, lát-e lehetőséget a közös munkára az MSZP-vel, azt válaszolta: "nem engedhetjük meg magunknak az olyan viselkedést, aminek a további lecsúszás az eredménye (...)jó ügyek szolgálatában" együtt kell működni. Ugyanakkor a pénteki parlamenti bizalmi szavazásról szólva hangsúlyozta, "nem örül" annak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök maradt, de "alkotmánytisztelő polgárként tudomásul kell venni a többség akaratát".


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.