"Őszödön fölálltam volna"

Az MSZP társadalompolitikai tagozata 2004. június 15-én alakult. Mintegy félezer tagja van. A tagozat szakmai műhelyként jött létre, közvetlenül az MSZP által elveszített európai parlamenti választások után. Rubicsek Sándor ügyvivő a Népszabadság kérdésére elmondta: olyan baloldali politikai alternatívákat akartak kidolgozni, amelyek nem elsősorban a gazdaság, hanem a társadalom szempontjaira koncentrálnak. A tagozat tiszteletbeli elnöke Gazsó Ferenc szociológus. Ügyvivő lett mások mellett Rubicsek Sándor, aki a Horn-kormány idején a KEHI-t vezette, illetve Sipos József, a Nagy Imre Alapítvány elnöke. Tagja a tagozatnak Szili Katalin házelnök is.

A tagozat évente egy-két tanácskozást tartott, befolyása a párt politikájára csekély. Szeptember 18-án, egy nappal Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után Moralitás és fordulat címmel adott ki állásfoglalást az ügyvivő testülete. Ebben olvasható: "Meggyőződésük, hogy van olyan hiteles baloldali politika, amely nem nélkülözi az alapvető erkölcsi pilléreket." Társadalmi-gazdasági fordulatot szorgalmaznak, kormányzati irányváltást - ha kell, személyi konzekvenciákkal együtt. Október 6-án kiadott közleményükben a józan politikai erők összefogását sürgetik az európai felzárkózás érdekében. Az MSZP-ről szólva egyebek mellett azt írják: a belső áramlatokat, az eltérően gondolkodó egyéniségeket nem válthatja fel egy felülről vezérelt, szűk, marketinghatékony csapat. Olyan pártelnök és elnökség megválasztását sürgetik, aki, illetve amely érvényesíteni képes egy baloldali politikát.

Sipos József szeptember 9-én Ópusztaszeren, a társadalompolitikai tagozat tanácskozásán Gyurcsány Ferenc jelenlétében bírálta a kormány politikáját. Úgy találta, hogy a megszorító csomag terheit túl nagy mértékben rakták a szegényebbek vállára. Progresszív ingatlanadót, a multinacionális vállalkozások támogatásainak és adókedvezményeinek megszüntetését, a nagybankok extraprofitjának csökkentéséről szóló tárgyalásokat javasolt. A hvg.hu internetes portálon szeptember 29-én megjelent interjúban pedig azt mondta: ha ő ott lett volna a beszéd idején Balatonőszödön, felállt volna, és megmondja a miniszterelnöknek, hogy szerinte a frakció igenis módosíthatja a kormányprogram tervezetét.

Sipos Józsefet tegnap nem sikerült elérnünk. Rubicsek Sándor kérdésünkre elmondta: a választmányi ülésről való kiszivárogtatás felelősségét Sipos egy személyben magára vállalta, lemondott ügyvivői és választmányi tagságáról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.