"Háború végkimerülésig"

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csatát veszített a parlament, Brüsszel és a pénzügyi piacok támogatását maga mögött tudó Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben, de "végkimerülésig tartó háborúra" rendezkedett be, amihez megvannak a fegyverei - vélték hétfőn a francia napilapok.

A Le Figaro szerint a hétvégi tüntetések fiaskót jelentenek a populista hangokat megütő, Orbán vezette Fidesznek, amely 2002-ben még 400 ezer embert tudott Gyurcsány ellen mozgósítani. Négy évvel később a tömeg pár tízezerre apadt. Anton Pelinka, a Közép-európai Egyetem (CEU) politológusa elmondta a lapnak: Orbán Viktor szándéka - jelesül az, hogy az utcát akarja mozgósítani a parlament döntései ellen - nagyon kockázatos. A párizsi konzervatív újság szerint "Gyurcsány csatát nyert, de még nem ért szenvedéseinek végére", hiszen a megszorítási program a következő hetekben vasutas-, egészségügyi, tanár- és diáksztrájkokat fog kirobbantani.

A Les Échos "Magyarország: az ellenzék végkimerülésig tartó háborúra rendezkedett be" című írásában hasonló álláspontot képvisel. A parlamentben megnyert bizalmi szavazás és a vártnál sokkal kevesebb embert mozgósító Fidesz-nagygyűlés ellenére a miniszterelnök nehéz helyzetbe kerül, s "legitimitása még soha ennyire nem kérdőjeleződött meg". Gyurcsány Ferenc jelenleg maga mögött tudhatja a koalíció és Brüsszel támogatását, amely realistának minősítette a kiadások csökkentésén és adóemelésen alapuló konvergenciaprogramot, valamint számíthat a pénzügyi piacokra is, amit a forint stabil helyzete tükröz - hangsúlyozza az egyik legjelentősebb francia gazdasági újság.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről megejtett bizalmi szavazás tovább fokozta a magyarországi káoszt, a fejlemények erőteljesen szűkítik az olyan kiút lehetőségét, amelyet nemcsak a politikai szereplők, hanem az állam is súlyosabb következmények nélkül el tudna elviselni - vélekedett hétfőn a Pozsonyban megjelenő SME. A szlovák liberális lap szerint Orbán Viktor a lehető legmagasabbra emelte a lécet, amikor azt ígérte, hogy mindaddig tüntetni fognak, amíg a miniszterelnök be nem nyújtja a lemondását. A "mindent vagy semmit játszmája" eltorlaszolja a kompromisszumhoz vezető utat.

A cikkíró végezetül megállapítja: az adu ászt azonban nem a szocialisták, nem is a Fidesz, hanem a pénzpiac tartja a kezében, amely, ha arra a következtetésre jut, hogy a magyar "papírok" bonitásukat veszítik, akkor a zuhanó forintárfolyam az egész politikai osztályt maga alá temeti, ha nem ma, akkor holnap, hacsak addig meg nem találják a kivezető utat.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap szerint Orbán Viktor hajdani miniszterelnök fiatal demokratái azt remélik, hogy tiltakozó akciókkal térdre tudják kényszeríteni a kormányt. A konzervatív újság szerint a Fidesznek jól követhető okokból súlyos fenntartásai vannak ugyan a szocialistákkal szemben, ám a jelenlegi vitában ezek nem játszanak szerepet. Ma ugyanis kizárólag a pénzügyi fegyelem kérdéséről van szó, és ebben a vonatkozásban a Fidesz még nem kínált alternatívát az országnak - írta a svájci lap.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.