Újoncok és helyezkedés a városházi patkóban

A Fővárosi Közgyűlésbe került képviselők kétharmada újonc a városházán. Az új összetétel miatt várhatóan jóval keményebb ellenzék lesz a Fidesz.

Újoncnak számít a városatyák kétharmada a most kezdődő önkormányzati ciklusban Budapest "parlamentjében", a főpolgármesterrel együtt 67 tagú Fővárosi Közgyűlésben. Mint az már a választás éjszakáján kiderült, csupán a főpolgármester egyetlen mandátumával van többségben a koalíció. Ez komoly változás az előző ciklushoz képest, amikor kétharmados többséggel irányíthatták a várost. Ez sokak szerint azt eredményezi majd, hogy jelentősen megerősödik az eddig meglehetősen súlytalan Fidesz.

Az ellenzéki párt 16-ról 30 tagúvá bővült frakciójában voltak egyébként a legnagyobb személycserék: az előző képviselőcsoportból mindössze négyen maradtak. Elbúcsúzik a fővárosi politikától az országgyűlési képviselőként tevékenykedő Deák András, aki a közbeszerzési bizottság elnökeként többször is korrupciós ügyekkel vádolta a városvezetést. Véget ért Juharos Róbert közgyűlési karrierje is, aki a Fidesz kormányzása idején a maffiaellenes törvény megalkotója volt. Parlamenti és XI. kerületi képviselőként folytatja Kupper András eddigi Fidesz-frakcióvezető és budapesti elnök. Nem lesz tagja az új közgyűlésnek az engedély nélküli turulszobrot építtető volt hegyvidéki polgármester, Mitnyan György, az "ősfideszes" Sasvári Szilárd, és a párt eddigi közlekedési szakértője, Szálka Miklós sem.

A Fidesz és a KDNP várhatóan frakciószövetségre lép, és külön-külön alakít képviselőcsoportot a fővárosban is - erről a mai frakció-alakító ülésen döntenek -, a formáció élére az ellenzéki pártok a mai alakuló ülésükön minden bizonnyal Tarlós Istvánt választják meg. A legnagyobb ellenzéki frakcióban új képviselőként mutatkozhat be az Orbán-kormány több egykori minisztere, így Fónagy János és Pokorni Zoltán is. Bekerül az új közgyűlésbe Orbán Viktor Fidesz-elnök egyik legfőbb bizalmasa, Pesti Imre (a polgári körök fővárosi koordinátora) is, akit többen a Fidesz esélyes új fővárosi elnökeként emlegetnek. Fideszes képviselő lett Schneller Domonkos is, a nemrég lemondott budapesti főépítész, Schneller István fia.

Jelentősen kicserélődött a 24 tagú fővárosi MSZP-frakció is; a szocialisták két korábbi főpolgármester-helyettese, Schiffer János és Vajda Pál nem lett az új közgyűlés tagja. Elbúcsúzik a fővárosi politikától az MSZP korábbi erős fővárosi emberének tartott Moskovits Péter (aki eddig a városháza pénzügyi bizottságát vezette) és Rusznák Imre is, a kereskedelmi bizottság korábbi elnöke. A szocialisták képviselőcsoportjában két erős csoport alakult ki és küzd egymással: a régebben a fővárosban politizálók - így az eddigi budapesti frakcióvezető Gy. Németh Erzsébet, a korábbi EU-ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Bakonyi Tibor, vagy a párt budapesti pénztárnoka, a főváros tulajdonosi bizottságának eddigi vezetője, Somlyódi Csaba, és az eddig főként a kerületekben erősnek számító politikusok, többek között Steiner Pál volt V., Horváth Csaba, korábbi II. kerületi polgármester, valamint a párt XII. kerületi elnöke, Hagyó Miklós. Az MSZP által megszerezni óhajtott három főpolgármester-helyettesi posztért máris megindult a tülekedés, ezért Molnár Gyula, az új fővárosi frakcióvezető a koalíciós tárgyalások lezárultáig nyilatkozatstopot rendelt el a képviselőcsoporton belül.

Sok az új arc az SZDSZ
16-ról kilencfőssé zsugoro-
dott képviselőcsoportjában is, amelyben többségbe kerültek a Demszky Gábor új csapatába tartozó, ezért várhatóan kevésbé a párthoz, mint inkább a főpolgármesterhez lojális képviselők, így Bojár Iván András, Z. Halmágyi Judit vagy a főpolgármester-helyettesi posztra esélyes új frakcióvezető, Ikvai-Szabó Imre.

A legkisebb fővárosi ellenzéki frakció, az MDF képviselőcsoportjának vezetőjévé választották tegnap Hock Zoltánt, a párt alelnökét. A politikus az MTI-nek azt mondta, konstruktív ellenzékiségre készülnek, a kormánypártoknak pedig szakítaniuk kell az eddigi gyakorlattal, és érdemi párbeszédbe kell kezdeniük az ellenzékkel.

Érvényesen, eredményesen és törvényesen zajlottak az önkormányzati választások Budapesten. Panasz, kifogás nem érkezett - mondta Fogarasi József, a Fővárosi Választási Bizottság vezetője, amikor tegnap átadta mandátumukat az új fővárosi képviselőknek. A közgyűlési tagok listája még nem végleges, többen lemondtak vagy lemondani készülnek mandátumukról. Az SZDSZ-ből Demszky Gábor és Rajk László mondott le listás képviselői mandátumáról, helyüket Dancs Gábor és Molnár István kapta meg. Mivel kerületi képviselő is lett, lemondott fővárosi megbízatásáról Kecskés Gusztáv, a Fidesz VII. kerületi politikusa is.

Demszky Gábor és Tarlós István a mandátum átvétele után. A fõpolgármester keményebb ellenzéket kapott
Demszky Gábor és Tarlós István a mandátum átvétele után. A fõpolgármester keményebb ellenzéket kapott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.