Többmilliárdosra dagadt a montenegrói Telekom-ügy

Az eddig emlegetett 700 millió forinttal szemben összesen majd kétmilliárd forint összértékű "gyanús" tanácsadói szerződést vizsgálnak a Magyar Telekomnál. Straub Elek elnök-vezérigazgató esetleges leváltásáról tegnap még nem született döntés.

A vizsgálatnak még nincs vége, nem is tudni, mikor lesz. Annyi azonban már biztos, hogy az eddig emlegetett két, összesen 700 millió forint értékű kétes tanácsadói szerződés mellé újabb kettőt találtak mintegy 1,2 milliárd forint értékben. Így már csaknem kétmilliárd forint összértékű, a montenegrói leánycég által kötött tanácsadói szerződést vizsgálnak a Magyar Telekomnál. Ezt Nagy Bálint kommunikációs igazgató jelentette be a távközlési társaság tegnapi, rendkívüli közgyűlésén. A vizsgálat közbenső jelentése azt is megemlíti, hogy a gyanúsnak talált szerződések elszámolása a könyvekben nem szerepelt.

Straub Elek vezérigazgató ugyanitt jelezte: nem tudja megmondani, a vizsgálat meddig tart még, de az eddig felmerült költségek is elérik már a 3,1 milliárd forintot. A társaságnak azonban ennél jóval többe került a kifogásolt tanácsadói szerződések ügye: ezek miatt a Magyar Telekomnak máig nincs mérlege a múlt évről, így az osztalékfizetésről sem születhetett döntés, ami negatívan befolyásolja a cég megítélését és árfolyamát.

A rendkívüli közgyűlésen személyi kérdésekről nem született döntés, annak előkészítéséhez ugyanis az alapszabály módosítására is szükség lesz - jelentették be. Az új közgyűlés időpontja november 6., novemberben így két közgyűlést is tart a társaság, a felügyelőbizottság ugyanis 15-re már öszszehívott egyet. Ez utóbbin elméletileg a társaság mérlegéről is dönthetnének, erre ugyanakkor egyre kisebb a remény.

A montenegrói leánycég felvásárlását követően kiállított tanácsadói számlákon kirobbant botrány háttere még mindig homályos. Nem tudni, a milliárdos kifizetésekre miért került sor, és azok miként akadtak fenn a könyvvizsgálaton. Az újabb válaszokra, illetve az esetleges személyi felelősségre vonásokra egy hónapot még biztosan várni kell.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.