Az ENSZ BT főtitkárnak jelölte a dél-koreai külügyminisztert

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalosan is a világszervezet következő főtitkárának jelölte hétfőn Ban Ki Mun dél-koreai külügyminisztert - jelentette be a BT ülésén elnöklő japán nagykövet, Osima Kendzo.

Az ENSZ alapokmánya szerint a BT megválasztásra ajánlja a Közgyűlésnek az általa megszavazott jelöltet. A 192 tagországból álló szervezetnek a következő napokban kell szavaznia a jelöltről, s jóváhagyása biztosra vehető.

A 62 éves Ban január 1-jén veszi át a hivatalt a 68 éves ghánai Kofi Annantól, aki kétszer egymás után töltötte be az öt évre szóló tisztséget. Ő lesz az első ázsiai főtitkár 35 év után.

Ban a hétfői bejelentés után kifejezte háláját azért, hogy a BT őt választotta leendő főtitkárnak, és elmondta: fáradozni fog azon, hogy minden olyan válság - köztük az Észak-Korea okozta atomválság - megoldódjon, amely veszélyezteti a nemzetközi békét és a biztonságot. "Ez örömteli pillanat kellene hogy legyen, mégis nagyon nehéz szívvel állok itt. A nemzetközi közösség egyhangú figyelmeztetése ellenére Észak-Korea végrehajtotta a kísérleti atomrobbantást, amellyel előzőleg fenyegetőzött" - mondta a Ban, utalva arra, hogy Phenjan az általa okozott, régóta tartó atomválság részeként éppen hétfőn beváltotta ígéretét.

Ban provokációnak minősítette a kísérletet. Mint mondta, Észak-Korea ezzel megszegte a nemzetközi tárgyalásokon tett ígéretét, és szembeszállt a BT azon júliusi határozatával, amely elítélte az akkori észak-koreai rakétakísérleteket. "Dél-Korea továbbra is szilárd és határozott atekintetben, hogy nem tűri el Észak atomhatalmi státusát. Az érintett országokkal és a nemzetközi közösséggel való szoros együttműködésben és konzultációk során arra törekszünk, hogy Észak-Koreát szilárd és szigorú intézkedésekkel rábírjuk az atomfegyvereiről és az ezekhez kapcsolódó programjáról való lemondásra" - mondta Ban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.