Mozart operája világsztárokkal

Október 14-én szombaton este héttől a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatják be Mozart operáját Fischer Ádám vezényletével.

A Mozart halálának évében bemutatott Titus kegyelme című opera hazánkban gyakran még a Mozart-rajongó zenebarátok körében is fehér foltnak számít, és mintha a "nagy" Mozart-operák árnyékába húzódva várna újbóli felfedezésére. Kétségtelen, hogy műfaját, jellegét tekintve különbözik a Szöktetéstől a Varázsfuvoláig húzódó remekművek sorától: opera seriáról, "komoly", reprezentatív operáról van szó, amely II. Lipót császár cseh királlyá történő koronázása alkalmából készült.

Az ókori Rómában játszódó, a szerelem-hatalom-árulás háromszögében mozgó cselekmény alapja Pietro Metastasio népszerű szövegkönyve volt, amely huszonöt áriából és két kórustételből állt. Caterino Tommaso Mazzolà és Mozart ezt alaposan átdolgozták: a 18. század végi ízlésnek és szokásoknak megfelelően radikálisan csökkentették az áriák számát, valamint együtteseket és két nagy finálét építettek a műbe - utóbbiak közül a rómaiak első felvonás végi gyászkórusa emelkedik ki megindító szépségével.

 

Koncertszerű előadás olasz nyelven

Titus: Kressimir Spicer

Sextus: Anna Bonitatibus

Servilia: Henriette Bonde-Hansen

Publius: Johan Reuter

Közreműködik a Dán Rádió Kamarazenekara és a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Strausz Kálmán)

Vezényel: Fischer Ádám

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.