Szovák érdekeltségű cégé lett a salgótarjáni üveggyár

Új tulajdonosa van a tavaly áprilistól felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyárnak. A gyárat egy szlovák üzleti partner érdekeltségébe tartozó kft. vette meg - közölte a vállalat felszámolóbiztosa.

Az ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Rt.-t négy sikertelen pályázat után a Magyarországon erre az üzletre alapított R-Glass Hungary Üvegipari Kft. vásárolta meg - mondta Vadász Endre.

A szlovákiai, losonci székhelyű R-Glass cég jó évtizede üzleti partnere a salgótarjáni öblösüveggyárnak; a magyar kft. tulajdonosa két magánszemély, egyikük az R-Glass ügyvezetője. A felszámoló nem kívánta pontosítani a vételár összegét, mivel az "nem publikus". Korábban nettó 1,3 milliárd forintban jelölte meg az irányárat. Vadász Endre elmondta, hogy a már befolyt vételárból a tartozásoknak csak egy részét tudják kifizetni, döntő részét nem.

A gyár hitelezői követelése áprilisban meghaladta a 3,7 milliárd forintot, ezen belül több, mint 2,7 milliárd a jelzáloggal biztosított követelés. A felszámolás első évében ebből mindössze néhány tízmillió forintot tudott törleszteni a havonta átlagosan 240-250 millió forintos árbevételt elérő gyár. A felszámolás alatt is működő vállalat ugyanakkor havi 20 millió forint körüli veszteséget termel. Vadász Endre megerősítette, hogy két salgótarjáni cégcsoport is szerette volna megvenni a gyárat, de mint mondta, ők nem tudtak pénzt szerezni. Az R-Glass Hungary Üvegipari Kft. a felszámoló közlése szerint 540 embert vett át munkajogi jogutódlással, vagyis tovább foglalkoztatja az október elsején állományban lévőket. Az akkor 650 embert foglalkoztató gyárban augusztus közepén kezdődött csoportos létszámleépítés, a több mint 100 elküldött dolgozó 90 százaléka a fizikai állományba tartozott.

A salgótarjáni gyár finanszírozási problémái 2003-ban kezdődtek, amit több hullámban történő létszámleépítéssel, munkahelymegőrző támogatással, illetve tőkeemeléssel próbáltak orvosolni. Végül 2005 áprilisában, a működés fenntartása mellett megkezdődött a gyár felszámolása.

Az rt. többségi tulajdonosa 2004 végéig a Magyar Befektetési és Vagyonkezelési Rt. (MBV Rt.) és a Borsod-Abaúj 2000 Kft. volt. Akkor a Saye Kft. tulajdonába került a gyár. 2005 márciusában újabb tulajdonosváltásra került sor, így az ST Glass legutóbbi - a felszámolás alatt jogait már nem gyakorló - tulajdonosa a budapesti székhelyű Stonefarm Befektetési és Tanácsadó Rt. volt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.