Legfőbb ügyésszé választották Kovács Tamást

Az Országgyűlés 320 szavazattal 15 nem szavazat ellenében legfőbb ügyésszé választotta Kovács Tamás katonai főügyészt hétfőn Budapesten.

A leadott szavazatok közül kilenc érvénytelen volt.

A legfőbb ügyész - akinek mandátuma hat évre szól - megválasztása után letette a hivatali esküt az Országgyűlés előtt.

Az eskü letétele után az új legfőbb ügyészt Sólyom László köztársasági elnök fogadta parlamenti dolgozószobájában.

Sólyom László köztársasági elnök szeptember 18-án a Sándor-palotában, az öt parlamenti párt frakcióvezetőjének jelenlétében jelentette be, hogy Kovács Tamás altábornagyot, katonai főügyészt jelöli legfőbb ügyésznek. Az államfő akkor elmondta, meg van győződve, hogy Kovács Tamás, aki 1990 óta a legfőbb ügyész helyettese, alkalmas arra, hogy a legfőbb ügyészi tisztséget ellássa. Hozzátette, a katonai főügyész vitathatatlan vezetői képességekkel rendelkezik. Kiemelte azt is, hogy a jelölt személyéről egyeztetett az Ügyészek Országos Egyesületével. Ennek az egyesületnek az ügyészek túlnyomó többsége a tagja, az egyesület pedig "fenntartás nélkül támogatta ezt a jelölést" - tette hozzá akkor az államfő.

Kovács Tamás 1940 december 13-án született Nagykónyiban, Tolna megyében. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1965-ben került a hadsereg hivatásos állományába, 1968-ban nevezték ki katonai ügyésszé.

1990-ben lett a legfőbb ügyész helyettese. Kovács Tamás katonai főügyészként széles körű nemzetközi kapcsolatokat épített ki, és először az úgynevezett visegrádi országok, majd az USA és a többi NATO-tagország és néhány tengerentúli ország katonai igazságszolgáltatásáról szerzett tapasztalatokat.

1998-ban a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. Az aktív ügyészek közül elsőként nyerte el 2001-ben az Ügyészek Országos Egyesülete által alapított Finkey-díjat. Nős, három gyermeke és öt unokája van.

A korábbi legfőbb ügyész, Polt Péter hatéves mandátuma május 16-án járt le.

MDF: aggályos a legfőbb ügyész jelölésének módja

Az MDF-nek nem a megválasztott legfőbb ügyész, Kovács Tamás személyével, hanem a jelölés módjával kapcsolatban voltak aggályai, ezért üres szavazólapot adtak le - közölte az MDF frakcióvezetője a szavazás kihirdetését megelőző percekben a parlament épületében.

Herényi Károly elmondta: az ügyészségről szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a legfőbb ügyészt hat esztendőre választja meg a parlament. Ám a törvény azt is feltételként szabja, hogy ezt a posztot 70 éves korig lehet betölteni. A mostani jelölt 66 éves, így négy év múlva bizonyosan le kell mondania, és új választásra lesz szükség. Ezt azt jelenti, hogy "két helyen a törvény előírása nem úgy fog teljesülni, ahogy elvárható".

Herényi szerint a választás évében megválasztott legfőbb ügyész lemondása szintén választási évre esik, így ismét a választásokkal egy időben választ új legfőbb ügyészt az Országgyűlés. A frakcióvezető közölte: tartózkodásukkal kívánták érvényre juttatni fenntartásaikat.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.