Megöltek egy orosz újságírónőt

A gyilkosság helyszínén óráról órára nő a virághalom. Ki egyedül, ki a gyermekével közösen tesz virágot Anna Politkovszkaja fényképe elé. Ki hosszasan álldogál, ki gyorsan továbbsiet a Moszkva belvárosához közeli háznál.

Az újságírónő haláláról egyikük sem akar beszélni. Legfeljebb bólintanak a kérdésekre: igen, szerintük biztosan a Csecsenfölddel kapcsolatos cikkek miatt lőtték le a 48 éves újságírónőt. Igen, a csecsen vezetés közvetlenül érdekelt lehetett a halálában. Igen, az észak-kaukázusi orosz erőknek is kellemetlen lehetett a sok cikk, amelyek nyomán több orosz tisztet vontak felelősségre bűncselekményekért.

Kreml? A vélemények már erősen megoszlanak abban, hogy az orosz legfelsőbb vezetésnek mennyire lehettek kényelmetlenek Politkovszkaja írásai. A Novaja Gazeta - amelynek résztulajdonosa Mihail Gorbacsov is - saját nyomozásba kezdett, 25 millió rubelt (1 rubel = 8 forint) kínálva a nyomravezetőnek.

- Nem hiszem, hogy az elnöknek jól jött Anna halála - mondja egy újságíró a virágok előtt állva. Roman Ukolov szerint Putyinnak ez politikailag inkább káros, hiszen a gyilkosság a sajtó elnyomásaként és a hatalom gyengeségeként is értelmezhető. - Ha a Kreml akarta volna, már jóval korábban megölhették volna. És biztosan nem Putyin születésnapjára időzítik - véli a Nyezaviszimaja Gazeta munkatársa, utalva arra, hogy az államfő szombaton lett 54 éves. Személy szerint inkább szűkebb érdekcsoportokra gyanakszik.

Ám ha a csecsen kormányfő tudtával történt a gyilkosság, akkor sem valószínű, hogy kiderül az igazság. Moszkvának ugyanis nem érdeke, hogy szövetségesét, a közelmúltban 30. életévét betöltő Ramzan Kadirovot nyilvánosan felelősségre vonja. A Novaja Gazetánál dolgozó Politkovszkaja utolsó cikke a csecsenföldi rendészeti szolgálatokról szólt. Az anyag szerint sokan nem annyira a terrorizmus elleni harc érdekében állnak Kadirov oldalára, hanem, hogy védelmet élvezve számoljanak le személyes ellenségeikkel. Legutóbb a csecsenföldi emberrablásokról szóló cikkén dolgozott.

Az, hogy a politikai elit is egyértelműen az újságírónő cikkei mögött keresi a gyilkosság okát (még Vlagyimir Zsirinovszkij is, akinek pártja, a Liberális Demokrata Párt Anna Politkovszkaját feltette "Oroszország ellenségeinek" százas listájára), arról tanúskodik, hogy megvan a szándék az ügy felderítésére. Mások szerint viszont csak arról van szó, hogy a cikkek és a gyilkosság között annyira nyilvánvaló az összefüggés, hogy azt egyszerűen nem lehetett letagadni.

- Ha meglesz a politikai szándék, megtalálják a gyilkost - állítja Ukolov. Ha nem, akkor nem, ahogyan a Moszkovszkij Komszomolec újságírója, Dmitrij Holodov 1994-es, az ORT televízió első vezérigazgatója, Vlad Lisztyev 1995-ös vagy a Forbes magazin főszerkesztője, Paul Hlebnyikov 2004-es meggyilkolásának esetében sem.

Washington szerint támadás történt a független média ellen

Az Egyesült Államokat sokkolta és mélyen elszomorította Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónőnek, Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálójának a meggyilkolása - áll a washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatában. "Az újságírók megfélemlítése és megölése (az elmúlt hat évben Oroszországban tizenkettőt gyilkoltak meg) támadás a szabad és független média, valamint a demokratikus értékek ellen" - folytatódik az állásfoglalás.

Az EU finn elnöksége "mély sajnálkozását" fejezte ki Politkovszkaja meggyilkolása miatt, és a bűnösök megbüntetésére szólította fel Oroszországot.

Az EBESZ soros elnöke elítélte Anna Politkovszkaja meggyilkolását, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban vizsgálják ki: kik a felelősek az egyik legjobb orosz oknyomozó újságíró és politikai kommentátor haláláért? Karel De Gucht belga külügyminiszter, az ötvenöt országot tömörítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöke az újságírói társadalmat ért tragikus és rendkívül sokkoló veszteségnek nevezte Politkovszkaja halálát.

Az Amnesty International (AI) szerint azért ölték meg az orosz újságírót, mert riporterként a Csecsenföldön és Oroszország egyéb térségeiben elkövetett emberi jogsértések feltárásán dolgozott. Londonban kiadott állásfoglalásában a világ legnagyobb emberjogi szervezete döbbenetének és "mélységes dühének" adott hangot, és követelte, hogy az orosz kormány alapos, pártatlan vizsgálattal derítse fel a bűncselekmény hátterét - a vizsgálat eredményét pedig hozza nyilvánosságra. Az AI követelte azt is, hogy az orosz kormány hozzon sürgős intézkedéseket az oroszországi jogvédők és a független újságírók zaklatásoktól és megfélemlítéstől mentes munkakörülményeinek megteremtésére. Politkovszkaja 2001-ben megkapta az Amnesty International által az emberjogi újságíróknak alapított Világdíjat. Riportjai miatt többször őrizetbe vették, és súlyos megtorlásokkal fenyegették.(MTI)

Gyertyát gyújtanak Politkovszkaja fotójánál Szentpéterváron
Gyertyát gyújtanak Politkovszkaja fotójánál Szentpéterváron
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.