Átlátható álom Párizs szélén

Légies könnyedségű, teljesen átlátható üvegpalotára emlékeztető kortársművészeti múzeumot építtet a világ hetedik leggazdagabb embere, afrancia Bernard Arnault Párizs nyugati részén, a boulogne-i erdő szélén.

A mintegy 100 millió eurós beruházás a tervek szerint 2009 végén nyílik meg: a Jardin d'Acclimatation-ban helyet kapó látványos üvegépületet az amerikai sztárépítész, Frank Gehry tervezi. - Ez egy álomprojekt, tehát mi is álmot akarunk alkotni - mondta Gehry, akinek nevéhez fűződik a többi között a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezése is.

Arnault - a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) luxusipari birodalom első embere és főrészvényese - a "francia kreáció erejét hangsúlyozó" kiállítási központban és kulturális intézményben gondolkodik. - Az időtlenséget akarjuk párosítani a legszélsőségesebb modernséggel - hangoztatta Arnault "élete nagy kalandjáról", amely magában foglalja majd saját, illetve a számos luxusmárka mellett a Louis Vuittont, a Christian Diort, a Givenchyt felvonultató óriáscég rendkívül értékes képzőművészeti gyűjteményét. Így eddig ritkán kiállított Picasso- és Jean Dubuffet-műveket is láthat majd a nagyérdemű az első pillantásra hatalmas rovarra is emlékeztető, de üvegtetejéről páratlan párizsi panorámával kecsegtető, többszintes épületből.

Párizs számára a 4200 négyzetméteres új kulturális csodapalota azért is fontos, mert a francia főváros nemrégiben lecsúszott egy hasonlóról. Arnault legnagyobb riválisa, Francois Pinault - a Gucci luxusipari csoport főrészvényese és irányítója - eredetileg a Szajnán lévő Séguin-szigetre tervezte páratlan kortárs képzőművészeti gyűjteményének új székhelyét. Miután többéves bürokratikus eljárás után sem tudták elkezdeni az építkezést, Pinault Velencében megvette a Grassi-palotát, és a teljesen felújított épületébe vitte kollekcióját.

A francia mágnás leendõ múzeuma - esti kivilágításban
A francia mágnás leendõ múzeuma - esti kivilágításban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.