Újraszámolják a szavazatokat néhány településen

Több településen újraszámlálták a szavazatokat, máshol elutasították akifogásokat, néhány helyen új választást kell kiírni, mertmegsemmisítették a választási eredményeket.

Újraszámoltatja Balkányban a helyi önkormányzati képviselőjelöltekreleadott szavazatokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei TerületiVálasztási Bizottság - közölte a testület elnöke.

Az újraszámolást a bizottság azért rendelte el, mert a helyi szavazatszámlálók csak egyszer összesítették a voksokat - mondta Juhász Barnabás. A bizottsági vezető tájékoztatása szerint a balkányi szavazatszámlálók a kislistán megválasztott helyi képviselők voksait "egyszer olvasták fel", s azokról "strigulákat húztak egy papírlapra", amit viszont többször is megszámoltak. Juhász Barnabás hangsúlyozta: a választási törvény szerint a szavazatokat kellett volna újraszámolni, akár többször, és nem a "strigulákat".

Balkányban a kislistán 44 képviselő-jelölt neve szerepelt, s közülük 13-an kerültek be a kisváros önkormányzati képviselő-testületébe, 11 független és 2 MSZP-s induló. A tizenharmadikként bejutott Néző Ferenc (Független) 839 szavazatok kapott, mindössze négy vokssal többet, mint a lemaradt Kiss Sándorné (ugyancsak Független) jelölt, így az újraszámolás esetleges tévedés esetén döntő lehet.

A Szabolcs megyei választási bizottság elutasított a rohodi önkormányzati választás eredményeinek megsemmisítését kérő beadványt. Megállapította ugyan, hogy törvényt szegve nem kértek személyi igazolványt és lakcím nyilvántartási kártyát szavazóktól a községben, de hogy hány ilyen eset volt, arról a beadvány készítői nem terjesztettek be bizonyítékot, így lehetetlen az utólagos "eredmény befolyásolást" kimondani - közölte Juhász Barnabás.

Elutasították az eredmény elleni kifogásokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választáson megállapított eredmények ellen a törvényben megjelölt határidőig kilenc fellebbezés érkezett a Szolnokon működő Területi Választási Bizottsághoz (TVB), a testület valamennyi jogorvoslati kérelmet elutasította - közölte a Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese.

Baranyi Imre tájékoztatása szerint a polgármester-választás eredménye ellen Jászberényből és Nagyivánból nyújtottak be fellebbezést. Jászberényben Gedei József (MSZP) 3262, míg Juhász Dániel (Fidesz-KDNP) 3212 szavazatot kapott, a különbség kettőjük között 50 voks. Ebben az esetben az egyik szavazatszámláló bizottság által hiányosan kitöltött jegyzőkönyv miatt kérték a voksok újraszámlálását, de ezt a TVB elutasította.

A jogorvoslati kérelmet benyújtott Szádvári Gábor, a Fidesz-KDNP szövetség választókerületi elnöke elmondta: az ügyben a másodfokon eljáró bírósághoz fordul. Nagyivánban a két független polgármesterjelölt közül Orosz Gyuláné 379, Lajtos István 376 szavazatot mondhat magáénak, esetükben 3 szavazat a különbség. A TVB a nagyiváni szavazásnál nem látta bizonyítottnak a fellebbezésben foglaltakat, azaz, hogy az eredmény alakulásáért a választói akaratot befolyásolták volna.

Balatonföldváron újraszámolják a szavazatokat, Pamukon új választást írnak ki

Balatonföldváron újra kell számolni a polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat, Pamukon pedig új választást kell tartani - közölte a Somogy megyei területi választási bizottság döntését Kálmán Katalin, a területi választási iroda jogi helyettese. A testület a tucatnyi beérkezett jogorvoslati kérelemből hetet tárgyalt meg. Öt panaszt jogsértés hiányában elutasított, az említett két esetben azonban megállapította a törvénysértést. További öt beadványról szombaton délelőtt döntenek - tette hozzá. Balatonfölváron a győztes és a második legtöbb szavazatot kapott jelölt között egy szavazat volt a különbség a korábbi polgármester javára.

Az újraszámolást kérő beadványt azonban nem ezért hagyta jóvá a területi választási bizottság, hanem azért mert jogsértés történt, a voksok számolásában olyan személyek is részt vettek, akik erre nem lettek volna jogosultak, nevezetesen a választási iroda munkatársai - indokolta a döntést Kálmán Katalin. A polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat szombaton számolják újra.

Pamukon ugyancsak egy szavazatkülönbség döntött a két polgármesterjelölt között, itt azonban nem az esetleges számolási hiba miatt kértek jogorvoslatot, hanem azért, mert az urnás szavazást kérők közül ketten nem tudták leadni a voksukat, noha szándékukat jelezték, s azt a választási bizottság tudomásul vette. Négy évvel ezelőtt egy hasonló esetben a bíróság új választás kiírásáról döntött. A választási bizottság ezt precedensnek tekintve megsemmisítette a választás eredményét és új választás kiírásáról hozott határozatot - magyarázta a választási iroda jogi helyettese.

Somogy megyében ezen kívül még két településen - Pusztaszemesen és Sérsekszőlősön - kell négy hónapon belül új választást tartani a polgármesterekre leadott szavazategyenlőség miatt.

Tiszabőn megsemmisítették a polgármester-választás eredményét

Tiszabőn a Helyi Választási Bizottság (HVB) megsemmisítette a polgármester-választás eredményét - közölte a Helyi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese. Karkusz Imréné tájékoztatása szerint az eredmény ellen több kifogás is érkezett. Ezek közül a HVB a második helyen végzett, függetlenként indult Farkas Barnabás jogorvoslati kérelmének adott helyt, aki szerint a nyertes, az ugyancsak független Szabó Béla - az elmúlt ciklus elöljárója - megvesztegette az állampolgárokat.

Tiszabőn négyen indultak az elöljáró címért, közülük Szabó Béla 376, Farkas Barnabás 349, Túró Csaba 260, míg Oláh József 14 szavazatot kapott. Az 1138 választásra jogosultból 1007-en voksoltak, a részvétel 88 százalékos volt. Amennyiben a Helyi Választási Bizottság határozatát a további jogi fórumok jóváhagyják, a törvény szerint a választást az október elsejétől számított 30 napon belül meg kell ismételni.

Érvénytelen voksokat számoltak újra Egerben és Makláron

Nem változott az eredmény sem Egerben, sem Makláron, azt követően, hogy a Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) pénteken újraszámolta az érvénytelen szavazatokat a megyeszékhely egyik választókörzetében, illetve a kistelepülésen. Az egri 10-es választókörzetben kilenc szavazattal előzte meg Horuczi Csabát, az MSZP-SZDSZ közös jelöltjét a Fidesz, a KDNP, a Vállalkozók Pártja és a Jobbik által jelölt Bodnár Pál. Az eredmény ellen az MSZP nyújtott be kifogást, miszerint az egyik szavazókörben csupán egyszer számlálták meg a voksokat, miközben a törvény szerint legalább kétszer kell. A TVB végül elrendelte a 33 érvénytelen voks újraszámlálását és egy Bodnár Pálra leadott szavazatot érvényesnek nyilvánítottak, így 10-re növekedett a két jelölt közötti különbség.

Szintén változatlan maradt az eredmény Makláron, ahol a négy szavazat hátránnyal második, függetlenként induló Auxné Szabó Katalin kérte az érvénytelen voksok újraszámlálását. Arra hivatkozott, hogy egy delegáltja nem tudta megfelelően ellenőrizni az egyik szavazókörben a voksokat. A TVB végül, az eredetileg érvénytelennek nyilvánított valamennyi voksot újra érvénytelennek találta, így az eredmény nem változott. A bizottság további négy újraszámlálási kezdeményezéssel foglalkozott, ám ezeket formai hiányosságok miatt érdemi tárgyalás nélkül elutasították.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.