Mindkét fél pengeélen

Arról kérdeztünk politológusokat, milyen kimenetele lehet a mai bizalmi szavazásnak, a nagygyűlésnek, illetve az ezekből következő eseményeknek.

Debreczeni József:

- Orbán Viktor páni félelméről árulkodnak az ultimátum lejárta utáni mondatai. Úgy látja, minden esélyt meg kell ragadnia, hogy elmozdítsa azt az embert, aki vélhetően 2010-ben is győzelmi esélyeket táplálhat vele szemben. Orbán a végsőkig feszíti a húrt. Úgy gondolja, megbénítható az ország, s akkor a koalíció mégiscsak elgondolkodik a kormányfő menesztésén. A koalíciós pártoknak nincs más dolguk, mint összetartani. Így Orbánnak nem lesz alkotmányos esélye hatalmi törekvéseinek megvalósítására.

Somogyi Zoltán:

- A bizalmi szavazás és a nagygyűlés nemcsak a kormány, hanem a Fidesz szempontjából is meghatározó lehet - egyikük komoly presztízsveszteséget könyvel el. A miniszterelnök leszavazása esetén a kormánynak le kell mondania, és elhúzódó alku következhet az utódról. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a kormányfő hivatalban marad - most sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek nem érdeke a leváltása. Nem látszik olyan politikus sem, aki megkapná a többség támogatását a parlamentben, egyúttal vállalná a kormány előtt álló feladatokból adódó népszerűségvesztést. A Fidesz számára is meghatározó a következő időszak. Orbán az ultimátummal önmagát is kényszerpályára állította. Kétes kimenetelű győzelmet arathat, ha sikerül megbuktatnia Gyurcsányt. Minden más esetben presztízsveszteséget szenved. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Fidesz előbb-utóbb kitáncol a radikalizmusból, és békét köt a kormánnyal. Kérdés, hogy Orbánnal vagy nélküle hajtja-e végre ezt a fordulatot. Gyurcsány helyzete szinte kilátástalan. Ha most megvédik is a kormánypártiak, a békés korszak beköszöntével, s a megszorítások továbbvitelével egyre többen hátrálhatnak ki mögüle, ami hasonló megoldáshoz is vezethet, mint amikor éppen ő lett Medgyessy Péter utódja 2004-ben.

Kéri László:

- Tudomásul vettem Orbán Viktor véleményét a helyzetről, de csak úgy, mint egy állampolgárét a tízmillió magyar közül. Felháborítónak tartom, hogy mindenki aszerint keljen és feküdjön, ahogy a Fidesz elnöke akarja. Nem veszek tudomást a lépéseiről, mert én magyar állampolgárként élni és dolgozni szeretnék. A koalíció tudja a kötelességét: az országot kormányozni kell.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.