Faludy György tér Torontóban

Torontóban a napokban átadták a Faludy Györgyől elnevezett teret, a költő egykori, - St. Mary utca 25. számú házban lévő - lakásával átellenben.

Az 1956-os forradalom 50-ik évfordulójára emlékeznek Kanadában. Az ottawai Nemzeti Művészeti Központ októberben rendezvénysorozattal - kiállítással, konferenciával, hangversennyel, filmvetítéssel - állít emléket annak a 38 ezer magyar menekültnek, akik Kanadába érkeztek a forradalmat követően az újrakezdés reményében és jelentősen gazdagították az ország kulturális örökségét.

Az októberi eseménysorozat első állomásaként portréfotó-kiállítás nyílt, "Új Életek" címmel. A képeket V. Tony Hauser, Kanada egyik legnevesebb fotográfusa készítette, 50 híres kanadai magyarról.

Az Ottawai Egyetemen 1956-os nemzetközi konferenciát rendeznek, valamint levetítik a CBC-TV "Ötvenhatosok" című dokumentumfilmjét.

A megemlékezéshez segítséget nyújtott a Kanadai Könyvtár és Archívum, az Ottawai Egyetem, a CBC dokumentációs részlege, a Kanada-Magyarország Oktatási Alapítvány, Magyarország kanadai nagykövetsége, és Kanada budapesti képviselete.

Az 50-ik évfordulóhoz kapcsolódóan Torontóban október 3-án, David Miller polgármester jelenlétében átadták a Kanada-szerte tisztelt Faludy Györgyről elnevezett teret. A téren létesített kis park közepén álló szobortalapzaton a költő profilját ábrázoló dombormű látható. A George Faludy Place kulturális szervezetek és magánszemélyek összefogásával jött létre.

 (nol)

Faludy György
Faludy György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.