Kémiai Nobel-díjat kapott a gének "megszólaltatója"

A gének aktiválásában szerepet játszó tényezők feltérképezéséért az amerikai Roger D. Kornberg nyerte el az idei kémiai Nobel-díjat.

"Óriási jelentőségű, a gyakorlatban sokoldalúan hasznosítható felfedezésről van szó. Az őssejtkutatástól a betegségek működési mechanizmusának megismerésén át a biotechnológiáig egyaránt alkalmazható a gének aktiválását szabályozó mechanizmus molekuláris alapjainak feltárása" - értékelte lapunknak Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója Roger D. Kornberg amerikai tudós kémiai Nobel-díját.

A gének aktiválásában számtalan molekuláris tényező vesz részt. Roger Kornberg volt az első, aki feltérképezte, hogy a sejtmaggal rendelkező, fejlettebb élőlények, az eukarióták sejtjeiben miként megy végbe a transzkripció, azaz a fehérjéket kódoló gének átírása.

"A gének minden "megszólalásának" jelentősége van, hiszen a szükségesnél fokozottabb működésük éppúgy kóros állapotot vált ki, mint elégtelen aktivitásuk, amelynek valamilyen hiánybetegség lehet a következménye" - mondta Falus András. A gyógyszerek ezeken keresztül hatnak, de a faktorok szerepet játszanak az őssejtek differenciálódásában, a magzati fejlődésben, a hormonok működésében.

A felfedezés lehetséges hasznosítási területei közül külön kiemelkedő jelentőségű a biotechnológia. Ha ismert, hogyan kapcsolhatók be a gének, elvileg jobban tejelő tehenek tenyészthetők ki, vagy nagyobb méretű, magasabb vitamintartalmú gyümölcsök nemesíthetők.

Az 1947-ben született Kornberg a kaliforniai Stanford Egyetem professzora. Az új Nobel-díjas édesapja, Arthur Kornberg is elnyerte a legrangosabb tudományos elismerést: 1959-ben orvosi Nobel-díjat kapott. Egyébként a Nobel-díjasok körében nem a Kornberg az első olyan család, ahol apa és fia is díjazott. A legmagasabb tudományos elismerésben hatszor részesült apa és fiú, négyszer házaspár, egyszer anya és lánya (ez a Curie családban fordult elő) és egyszer egy testvérpár. Olyan viszont csak egyszer, 1915-ben volt, amikor a fizikai Nobel-díjat egyszerre ítéltek oda apának és fiának - a brit William Henry Bragg és William Lawrence Bragg nyerte el megosztva az elismerést. Utóbbi egy másik elsőséggel is büszkélkedhet: ő volt a legfiatalabb, mindössze 25 éves, amikor megkapta a díjat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.