Fától az erdőt

Fogy a fa. Mármint a tűzifának és parkettának való. Az okot tulajdonképpen környezetvédelmi célú intézkedések szolgáltatják - írja a greenfo.hu.

Az elmúlt időkben mind több erőmű szén helyett fa égetéséből nyeri az energiát, de fontos tényező az is, hogy a két éve módosított villamosenergia-törvényben az állam garantálta, hogy magasabb áron veszi át a zöld áramot. Igaz, a fa égetésével is jut szén-dioxid a légkörbe, bár nem a fosszilis készletek felszabadításából.

Akárhogy is, az immár hat biomasszát égető erőmű teljes faigénye - az egyéb nyersanyag (energiafű, gabona) mennyisége ugyanis még nem elegendő - már hatoda az ország éves fakitermelésének. Az egyre emelkedő gázárak miatt is mind több családi házban állnak át vagy vissza a fatüzelésre. Tavaly csaknem százhúszezer ilyen kazánt adtak el, a szokásos mennyiség háromszorosát! A joggal szigorú erdővédelmi rendelkezések miatt pedig a fakivágások mértéke, így a felhasználható készletek alig növelhetők.

Emiatt már a tél előtt súlyos fahiány várható, amit csak importból lehet pótolni. Előbb-utóbb azonban nőhet az illegális erdőirtások száma. Pedig az ágazati szakmai szervezet idejekorán felhívta a gazdasági tárca figyelmét, függessze fel a húsz megawattnál nagyobb teljesítményű erőművi blokkok fatüzelésre való átállásának támogatását. Azt is javasolta, mérjék fel a jelenlegi és a tervezett erőművek, valamint a lakosság tűzifaigényét, hogy tervezni lehessen. Mindez elmaradt.

Most a kígyó a farkába harap. Az egyik - túlhajtott és átgondolatlan - zöldintézkedés másutt okozhat akár új környezeti gondokat. Hiába, lovas nemzetként szeretünk átesni a paci egyik oldaláról a másikra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.