Már Európa is Magyarországról beszél

A vasárnapi, magyarországi helyhatósági választások eredménye azt mutatja: a magyar polgárok elveszítették a miniszterelnökbe és a kormánykoalícióba vetett bizalmukat.

Ez nem meglepetés azok után, hogy a kormányfő elismerte: hazudott a népnek, csak azért, hogy megnyerje a választásokat. A konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt meggyőződése, hogy a miniszterelnöknek és a kormánynak le kell mondania annak érdekében, hogy újra helyreálljon a demokráciába vetett bizalom - ismételte meg a Népszabadság brüsszeli tudósítójának két nappal korábbi véleményét Wilfried Martens (belga), az Európai Néppárt elnöke. Martens szerint, ha ilyen módon kezelik a politikusok a polgárokat, akkor távozniuk kell. A balatonőszödi MSZP-frakcióülésről kiszivárgott és nyilvánosságra került beszéddel a kormány minden hitelét és politikai legitimitását elvesztette, mivel hazugságok alapján választották meg. A belga politikus hangsúlyozta: - Ha Belgium államfője olyan miniszterelnökkel dolgozna, aki ilyen obszcén kijelentéseket használ, nem maradhatna tovább hivatalban. Ami történik, jelentősen rontja Magyarország hitelét az EU-ban - hangsúlyozta az EPP elnöke.

Graham Watsont, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetőjét ugyanakkor meglepte, hogy az Európai Néppárt csatlakozott a Fideszhez, felszólítva a magyar miniszterelnököt, hogy mondjon le. Az MSZP EP-delegációjának az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közlése szerint Watson kijelentette: tudatában van annak, hogy az önkormányzati választásokat az ellenzék nyerte. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy mandátumát a helyi kormányzáshoz kapta, s nem az országos szintű kormányzásra. Watson reményét fejezte ki, hogy a magyar emberek lehetővé teszik, hogy a kormány tegye a dolgát, hogy megújítsa a magyar gazdaságot, s ezáltal Magyarország megfelelően járulhasson hozzá az európai fejlődéshez.

- Minden országban van ellentét a politikai pártok között, ám engedni, hogy ez ilyen messzire menjen, fellázítani a lakosságot a demokratikusan megválasztott kormány ellen, ez az EU-ban elfogadhatatlan - nyilatkozott Watson.

Hozzászólt a magyarországi belpolitikai eseményekhez a volt dán kormányfő, Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke is, aki kifejtette:

- Szeretném felhasználni az alkalmat, hogy az összes felelős magyar politikai vezetőhöz forduljak. Meg kell érteniük, hogy bármilyen felhívás, amely nincs tekintettel a parlamenti demokráciára, nem felel meg a mi európai értékeinknek. Kötelességem figyelmeztetni önöket, hogy a demokratikus út helyett ne az utcai politizálást válasszák. Nagy-Britanniában David Cameron nem mondta Tony Blairnak, hogy miután elvesztetted a helyhatósági választásokat, mi az utcára viszszük a politizálást. Nem ez az európai demokrácia. Mi az Európai Szocialisták Pártja részéről, akárcsak a magyar kormánykoalíció pártjai, tiszteletben tartjuk az önkormányzati választások eredményét, miként mindenki más is tiszteletben kell hogy tartsa. Arra való a parlament, hogy döntsön az ország jövőjéről, ahogy ez az Egyesült Királyságban, Dániában vagy Németországban történik, ahol az országot érintő alapvető döntéseket a parlament hozza meg. Ez az európai demokrácia. Kérem, legyenek erre tekintettel Magyarország és Európa jövője érdekében - hangsúlyozta Rasmussen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.